Valtuustossa terapiatakuu, nepsy-lapset ja läksyavustajat
Aloitteet nepsy-lasten sujuvasta hoitopolusta, terapiatakuusta ja läksyavustajista puhututtavat maanantain valtuustoa. Samaan aikaan kaupungissa valmistellaan niukkaa budjettia ja koronan haittoja korjaavaa ohjelmaa.
Samaan aikaan lukutaito vähenee (10 prosenttia lapsista ei opi lukemaan kunnolla, koska opetus ja tuki ei riitä kouluissa.) ja koulujen resurssit ovat entistäkin tiukemmalla kun kunnat säästävät koronan vuoksi. Verotulot ovat kuitenkin nousussa, ja säästöpäätöksiä ei saa tehdä ennen kuin tiedetään ovatko säästöt tarpeen.
Nepsy-lapsille sujuva hoitopolku
Jopa viidennes lasten huostaanotoista johtuu siitä, että tarvittavaa psykiatrista hoitoa ei anneta ajoissa tai sopivaa hoitomuotoa ei ole tarjolla. Neuropsykiatrisesti oireilevat lapset ovat Vantaalla osin heitteillä, ja esimerkiksi perheiden tuki erittäin puutteellista.
Tein Even kanssa aloitteen sujuvasta nepsy-lasten hoitopolusta ja diagnosoinnista. Homma pitää saada kuntoon ennen kuin Kerava ja Vantaa tööttäävät organisaatiot yhteen, ja yhteistyössä muun muassa sosiaali- ja terveystoimen, varhaiskasvatuksen, neuvoloiden, koulutoimen ja Keravan kanssa.
Monet lapset hyötyisivät pienryhmistä, eikä nälitä ole riittävästi. Myös paikkoja varsinaisille polikliinisille luokille on liian vähän.
Läksy-tuki
Erilaisia läksykerhoja on eri kouluilla. Viranhaltijat vastasivat aloitteeseen muistuttaen monikielisistä ohjaajista. Näistä on ollut iso apu, ja on hienoa että jatkavat, eikä odoteta vuodenvaihteeseen.
Itse pidän ihan tärkeimpänä opettajien antamaa ammattitukea oppimisen haasteisiin. Kolmiportaista tukea on paikoin niukasti ja lain edellyttämää tukea ei saa. Erilaiset läksykerhot ovat hyvä apu, mutta eivät aina tavoita niitä jotka niitä eniten tarvitsisivat.
Terapiatakuu
Nuortenkeskus Nupin palveluun pääsyä odotti kesällä lähes 200. Nuoret ovat yhä intensiivisemmän ja pitemmän hoidon tarpeessa. Nuortenkeskus Nupissa pystytään tarjoamaan ensikäynti pisimmillään kuukauden sisällä yhteydenotosta, mutta varsinainen asiakkuus alkaa keskimäärin 2–4 kuukauden päästä yhteydenotosta.
Masennus, yksinäisyys ja ahdistus ovat läsnä erityisesti nuorten aikuisten elämässä, mutta myös muilla. Sosiaalisten kontaktien puute tuntuu heillä joilla verkostot ovat muutenkin vähäiset. Opintojen keskeytyminen tai huoli valmistumisesta ahdistaa, samoin tulevaisuuden näköalattomuus. Monella on työpaikan säilymiseen, lomautukseen tai työpaikan menettämiseen liittyviä ongelmia. Huono taloudellinen tilanne heijastuu kriisitilanteisiin perheissä.
Korona-aika on luonut tarpeen joustavista sosiaalihuollon palveluista/neuvonnasta mielenterveyspalveluiden rinnalle. Terveyspalveluissa lääkäriaikoja on niukasti: somaattiset sairaudet jäävät hoitamatta tai ovat huonolla hoidolla. Lähetteiden saaminen psykiatriseen jatkohoitoon/terapioihin viivästyy. Hoidon viivästyminen lisää itsemurhia. Kiireettömässä hoitojonossa oli kesällä 200 potilasta ja hoitoon pääsyaika oli noin puolestatoista kuukaudesta kahteen kuukauteen.
Nuorten matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalvelujen parantamiseen perustettiin poikkihallinnollinen työryhmä, joka on nivottu osaksi Vantaa-Kerava sote-kehittämisen mielenterveys- ja päihdepalvelujen kärkeä (Lasten ja nuorten mielenterveyden rakentuminen arjessa -palvelupaketti). Työryhmä on aloittanut työnsä maaliskuussa 2021 ja sen toimikausi on vuoden 2022 loppuun. Työryhmän jäseninä toimii kaksi nuorisovaltuuston edustajaa. Kesällä kysyttiin nuorilta mielenterveyspalveluiden tarvetta, elokuussa pitäisi olla tulokset.
Terapiatakuun suuntaan ollaan kahlaamassa ilman aloitettakin. Se, onko poliittista tahtotilaa sijoittaa rahaa niin paljon, että ehkäistäisiin ongelmian kroonistuminen ja putoaminen vaikea- ja kallishoitoksiksi, jää yhä auki. Terapia itsessään vaatii alkupanostuksen, vaikka säästöjä syntyykin varhaisella puuttumisella.
Lisää aiheesta:
- Koronan haittojen korjausohjelmasta kaupunginhallituksen ennakkoblogissa
- Hoidon reiät on paikattava ennen soteuudistusta (mm. Nepsy-lapsista. blogi)
Viimeaikaisia aloitteita:
Sujuva hoitopolku nepsy-lapsille varhaisesta tunnistamisesta tiiviiseen tukeen
Lapset ja nuoret mukaan kouluväkivallan ehkäisyn toimintamallien valmisteluun
Valtuustoaloite sisäilma-asioiden tiedonkulun parantamiseksi
Tässä koko kaupunginvaltuuston lista:
#läksytuki #koulu #kolmiportainentuki #vantaa #opetus #koulutoimi #nepsy-lapsi #neuropsykiatrisestioireilevalapsi #terapiatakuu #mielenterveys #masennus
Kirjoita uusi kommentti