Kuka kantaa vastuun lasten terveydestä?
Välittääkö kunta lasten terveydestä, vai putoavatko lapset byrokratian hammasrattaiden väleihin? Kantavatko kunnan kaikki toimialat kokonaisvastuuta vai pallotellaanko vastuuta toimialalta toiselle? Eikä kyse ole pelkästä terveydestä, vaan myös taloudesta. Koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmat aiheuttavat jättikuluja sairaanhoidon puolelle.
Esimerkiksi kouluterveydenhuolto olisi järkevä paikka seurata koululaisten koulusta aiheutuvaa terveydentilaa, vaikka ympäristöterveys vastaisikin sisäilman laadun teknisistä mittauksista ja Tilakeskus koulujen kunnosta. Asiantuntijat kun kilvan vakuuttavat että tekniset ilmanlaatumittaukset tai rakenteiden kuntotutkimukset eivät usein riitä ilmanlaadun seurantaan, vaan ihminen on paras ja tarkin indikaattori sisäilmaongelmille. Kattava oirekysely THL:n ilmaisella lomakkeella on varmin tapa selvittää mitkä koulut ovat terveydelle vaarallisia.
Sivistystoimi taas on oiva ja käytännöllinen kanava Wilman, vanhempainiltojen ja opettajien kautta tiedotukselle, ja ratkaisee sen, kuinka tieto sisäilmaan liittyvistä oireista, kuntotutkimuksista ja sisäilmaterveydestä kulkee oppilaiden, opettajien ja vanhempien välillä ja aina toisille toimialoille. Tukeeko organisaatio tiedon kulkua vai estääkö tiedon kulun?
Sisäilmaongelmissa Suomen kunnissa on kahdenlaista politiikkaa. Osa kunnista on tehnyt oirekyselyn kaikkiin kouluihin, jolloin korjaukset on voitu priorisoida sinne missä on akuutein tarve. Kanniston koulun tapaus osoittaa, että ikä on huono tapa priorisoida remontteja.
Osa kunnista taas peittelee sisäilmaongelmia ikään kuin ongelmia ei olisi. Silloin koulujen kuntotiedotkaan eivät ole verkossa vanhempien saatavilla. Pahimmillaan kukaan ei kanna vastuuta lasten terveydestä ja joka vuosi sadat lapset sairastuvat. Samalla kaupungin talous kärsii terveydenhuollon kustannusten kasvaessa.
Sirpa Siru Kauppinen
ympäristötekniikan M.Sc.
kaupunginvaltuutettu (vihr.)
Kirjoitus on julkaistu Vantaan Sanomissa 27.8.2014
Kuva kirjoittajasta. (Kuva: Suvi Sievilä/Valopeitto).
- Asiasta on keskusteltu myös valtuustossa: Helsingin sanomat: Vantaa kiristiäisi urakkavalvontaa
- Vantaan sanomat: Puolet vantaan kouluista kärsii sisäilmaongelmista
- Vantaan sanomat: Vantaa aikoo kartoittaa puolet kouluistaan ensi vuonna
- Raija Virran aloite koulujen kunnon kartoittamisesta sai tylyn tyrmäyksen virkamiehiltä ensialkuun taloussyihin vedoten. (Esitelty blogissani).
- Vantaa-kanavalta löytyy myös valtuuston 21.8. ja 25.8. koulujen sisäilmaongelmia koskevat keskustelut. Valtuustossa on puhuttu homeongelmista vuosikaudet ilman että tähän on kuitenkaan saatu mitään muutosta. Valtuusto on kaupungin ylin päättävä elin.
- Valtuustokysymykseni Koulujen sisäilmaongelmiin ja Kanniston kouluun liittyen.
Avainsanat: Lapset, oppilashuolto, terveys, koulutoimi, sivistystoimi, Vantaan kaupunki, vastuullisuus, oirehtiminen, homekoulu, sisäilmaongelmat, kuntotutkimukset, mokrobitotkimukset, oirekysely, astma.
Kirjoita uusi kommentti