Valtuustossa seksuaalinen häirintä kouluissa ja Linnaisten metsän luontokartoitus
Miksi kouluissa lisääntyy seksuaalinen häirintä, ja onko Linnaisten metsän luontokartoitus puutteelinen? Seksuaalinen häirintä on kasvanut reippaasti, ja silti valtuustoaloitteeseeni seksuaalisen häirinnän vähentämiseksi tulee vastaus, jonka mukaan nykyiset toimet ovat riittäviä. Linnaisten metsän norosto kartoitetaan uudelleen kaava-alueella, mutta lepakkokartoitus on vuodelta 2008. Herää kysymys onko kartoitus ejnää ajankohtainen, ja mistä noroston vesi tulee?
Seksuaalinen häirintä kasvaa
Tein aloitteen seksuaalisen härinnän vähentämisestä esimerkiksi hyväksi koetulla ulkopuolisella asiantuntijalla pienissä ryhmissä. Yksittäisen tunnin hinta jollekin ikäluokalle ei paljoa maksa. Tästä on hyviä kokemuksia. On eri asia käsitellä omia rajoja pienryhmässä kuin oman opettajan kanssa 50-70 lapsen luokassa.
Siitä huolimatta, että seksuaalinen härintä kasvaa, mitään ei ole tarpeen tehdä. Asia ei siis ole viranhaltijoiden mielestä riittävään tärkeä.
- Vuoden 2019 kouluterveyskyselyssä noin kolmasosa tytöistä kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää, vuoden 2021 kyselyssä noin puolet. Nousu on ollut voimakasta.
- Mielestäni koulujen pitäisi olla vapaita seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta. Nykyiset keinot eivät yksin riitä vähentämään seksuaalista häirintää, vaan se sen sijaan lisääntyy.
Aloitteen allekirjoitti osa vihreästä ryhmästä, sekä yksittäisiä edustajia joka puolueesta RKP:tä ja VKK:ta lukuunottamatta. Lämmin kiitos kaikille jotka haluavat vähentää seksuaalista häirintää koulussa!
- Sirpa Siru Kauppinen (vihr)
- Marjo Vacker (nyt)
- Kai-Ari Lundell (ps)
- Matilda Stirkkinen (sdp)
- Vaula Norrena (vihr)
- Nina Nummela (nyt)
- Tiina Tuomela (kd)
- Minttu Sillanpää (vas)
- Suvi Karhu (ps)
- Reija Friman (vihr)
- Maija Rautavaara (vihr)
- Hussein al-Taee (sdp)
- Mikko Viilo (vihr)
- Paula Lehmuskallio (kok, opetuslautakunan pj)
- Ida Tamminen (sdp)
- Naima El Issaoui (sdp)
Linnaisten metsä
Valtuustoaloite Linnaisten metsän säilyttämiseksi sai osittain hyvän vastauksen. Viherkäytävälle pullistuva osuus rajataan vielä jo hyväksytystä kaavasta pois. Käytännössä koko Linnaisten metsän kaava vaatisi vielä luontoselvityksiä. Nyt luontoselvitykset rajautuvat vain ja ainoastaan punaisen viivan toiselle puolelle, ja osa kaavasta jäisi lainvoimaiseksi.
Luontokartoitus on kuitenkin kokonaisuus: Mistä esimerkiksi noron vedet tulevat? Lepakkokartoitus on vuodelta 2008, joten se ei voi olla ajantasainen. Lepakkohavaintoja on runsaasti. Nyt luontoselvityksen pitäisi olla asianmukainen.
- Linnaisten metsän luontokartoitus tulee tehdä kokonaisvaltaisesti ja huolellisuudella.
- Mikäli asiassa on mahdollista ottaa aikalisä pöytäämällä se, se kannattaisio tehdä. Tämä vaatisi joko sdp:n tai kokoomuksen asian taakse vihreiden lisäksi.
Taustaa:
Linnaisten omakotialueen laajennusta koskeva kaava (nro 100400) hyväksyttiin vuonna 2018 kaupunginvaltuustossa. Sen jälkeen on ilmennyt ainakin seuraavia oleellisia muutoksia, jotka vaikuttavat kaavaan Linnaisten metsän osalta:
Luonnon monimuotoisuuden ja hiilivarastojen merkitys on noussut entistä tärkeämpään asemaan sekä yhteiskunnallisesti että Vantaan kaupungin toimintaa ohjaavassa strategiassa. Vuonna 2021 hyväksytty yleiskaava painottaa kaupunkirakenteen tiivistymistä ja kaupungin luonto- ja viheralueiden merkitystä asukkaiden hyvinvoinnille. Muutos näkyy myös vuonna 2022 hyväksytyssä resurssiviisauden tiekartan päivityksessä. Uusi luonnonsuojelulaki edellyttää puupeitteisyyden säilyttämistä ennallaan joten vanhan koskemattoman metsän kaataminen ei ehkä ole tämän mukainen ratkaisu.
Hiilinielut ja luonnon monimuotoisuus on noussut aivan eri luokan asioiksi sitten vanhan yleiskaavan laatimisen. Myös joukkoliikenneyhteydet Linnaisista ovat huonontuneet.
Kuva: luonnon kannalta on tärkeää selvittää norojen kokonaisuus ja veden lähteet koko alueella, ei pelkästään punaisen viivan metsän puolella. Koska luontokartoitus on ollut puutteellinen, se kannattaa tehdä koko alue huomioiden.
Syvä kiitos luonnon puolesta kaikille allekirjoittajille:
- Sirpa Siru Kauppinen (vihr)
- Mikko Viilo (vihr)
- Tuire Kaimio (vihr)
- Maija Rautavaara (vihr)
- Vaula Norrena (vihr)
- Reija Friman (vihr)
- Eve Rämö (vihr)
- Hanna Valtanen (vihr)
- Eva Tawasoli (vihr)
- Kai-Ari Lundell (ps)
- Juha Järä (ps)
- Niilo Kärki (ps)
- Juha Suoniemi (ps)
- Erika Veltheim (ps)
- Markku Weckman (ps)
- Janne Hartikainen (ps)
- Pirjo Luokkala (kesk)
- Marjo Vacker (nyt)
- Tiina Tuomela (kd)
- Suvi Karhu (ps)
- Eeva Tikkanen (kesk)
- Jouko Jääskeläinen (kd)
- Antero Eerola (vas)
- Mika Niikko (ps)
Ainontien kaavat
Ainontie 5 varastorakennusten korttelialue muuttuu nk. entistä Tukon keskusvarastorakennusta muuntaen teollisuus-, varasto- ja liikerakennusten korttelialueeksi, jonka koilliskulmaan liitetään osuus Kehä III:n maantiealueesta. Tontin kokonaisrakennusoikeuden määrä 59 000 k-m2 säilyy ennallaan. Päivittäistavarakaupan tiloja ei sallita.
Ainontie 10:n asemakaava ajantasaistetaan vastaamaan poikkeamispäätöksen mukaisesti v. 2015 toteutunutta tilannetta muuttamalla erillispientalojen korttelialue asuinrakennusten korttelialueeksi. Uusi kokonaisrakennusoikeuden määrä on 1 082 k-m2 eli 42 k-m2 enemmän kuin kumoutuvassa asemakaavassa.
Vantaankosken Myllyn kaava
Vantaankosken Myllyn alueen uusi kaavassa (asia 5),Vantaan kaupungin kiinteistöt ja tilat hakee Vantaankosken myllyn muutosta tapahtumakäyttöön. Asemakaavamuutoksessa Vantaankosken myllyä korotetaan, kunnostetaan ja laajennetaan noin 240 hengen tapahtumapaikaksi.
Rakennusoikeus mahdollistaa hotellin, kievarin ja myllyn laajennusosan rakentamisen. Kaavassa suojellaan edelleen myllyn ja sähkölaitoksen kiviset ulkoseinät, vapaapalokunnan paloasema ja pääosin pato. Myllytontille tulee 46 autopaikkaa ja bussin kääntöpaikka. Rakennusoikeuden määrä ei kasva.
Muut asiat
Lisäksi kokouksessa vastataan valtuustoaloitteisiin (asiat 8–13), joiden aiheita ovat Myyrmäen Hissikentän meluhaittojen ratkaiseminen, kuukautisköyhyys, väestönsuoja Länsi-Vantaalle ja puurakentamisen edistäminen.
Esityslista: Kaupunginvaltuuston kokouksen esityslista 27.2.2023
Kokousta voi seurata: Seuraa kaupunginvaltuuston kokousta 27.2.2023
***
Avainsanat: luontokato, hiilinielut, seksuaalinen häirintä
Koko valtuusto (yhden valtuutetun VKK:ta lukuunottamatta) yhtyi tähän pöytäkirjalausumaan:
"Luontokartoitus tulee tehdä huolella ja alueen kokonaisuus huomioiden. Vastauksessa mainittujen noron ja palokärjen lisäksi esimerkiksi lepakkokartoitus tulisi päivittää. Luonnon monimuotoisuuden merkitys on korostunut uuden luonnonsuojelulain sekä Vantaan strategian myötä."
Kaupunginvaltuusto 27.2 kävi vaiheikkaan keskustelun asiasta. Laadin pöytäkirjalausuman jonka mukaan parhaita keinoja on vielä etsittävä seksuaalisen häirinnän vähentämiseksi.
Pöytäkirjalausumaan lähtivät mukaan kaikki puolueet (Vihreät, Kristilisdemokraatit, Kokoomus, SDP, Perususomalaiset, Valta kuuluu kansalle (VKK), Nyt, RKP) paitsi Keskustapuolue. Keskustapuolue ei ainoana yhtynyt pöytäkirjalausumaan.
Pöytäkirjalausuma:
”Kouluterveyskyselyssä seksuaalinen häirintä on lisääntynyt muutamassa vuodessa kolmanneksesta puoleen. Nykyisten keinojen lisäksi on yhä tärkeää etsiä parhaita keinoja häirinnän vähentämiseksi”
Kirjoita uusi kommentti