Kouluverkkosuunnittelua ilman tietoa sisäilmaongelmista
7.3.2016 kysymääni koulukohtaista oireilmoitusmäärää ei kaupunki pystynyt tuottamaan. Kouluverkkosuunnitelma tehdään ilman koulujen sisäilmatilannetta. Kysyin ihan raakadataa edes niistä mitä on helposti saatavilla, mutta mitään ei ollut saatavilla ennen Sivistystoimen palveluverkkosuunnitelman käsittelyä 12.5.2016 valtuustosemonaarissa.
Kysyin asiaa kirjallisesti useaan otteeseen maaliskuun kokouksen jälkeen - ihan raakadataa edes niistä mitä on helposti saatavilla. Mitään ei ollut saatavilla ennen Sivistystoimen palveluverkkosuunnitelman käsittelyä valtuustoseminaarissa. Syyksi ilmoitettiin kiire - ymmärrän virkamiesten kiireen, mutta mahdollisuus kymmenien miljoonien virheinvestointeihin on suuri.
Näyttää siltä että
- Kouluverkkosuunnitelma tehdään ilman että asiasta päättävät valtuutetut saavat tietoa koulujen sisäilmatilanteesta.
- Virkamiehet valmistelivat ehdotuksen kouluverkkosuunnitelmasta ilman tietoa siitä missä kouluissa oireillaan.
Kaupungin havaitsemille sisäilmaongelmakouluille on perustettu virkamiehiestä koostuva koulukohtainen sisäilmatyöryhmä. Näille pitäisi raportoida koulukohtaiset oireilmoitusmäärät.
Valtuutetut eivät tiedä edes mitä nämä "ongelmakoulut" ovat, eikä myöskään sitä, missä kouluissa on tehty oireseurantaa viime vuosina. Oireseuranta tarkoittaa että vanhemmille mailataan Wilma-viesti jossa pyydetään ilmoittamaan itse mahdollisista oireista terkkarille.
"Teknisesti kunnossa" ei huomioi sisäilmaongelmia. Esimerkiksi korkeiden toksiinipitoisuuksien vuoksi suljettavan Hämeenkylän koulun korjausvelka oli nolla, ja koulun vakuutettiin olevan teknisesti kunnossa.
Turvaan sairastumasta
Esimerkiksi Rajatorpassa on useampi lapsi on harkitsemassa kotikoulua terveydentilansa vuoksi, ja Roope Lempiäisestä kirjoitettiin ihan Helsingin Sanomissakin.
Monissa kunnissa altistuneille tarjotaan terve tila opiskella opettajan johdolla, ihan vain jostain terveestä rakennuksesta, jotta sisälmaongelman aiheuttama sairaus ei etene esimerkiksi vammauttavaksi MCS:ksi, niveloireiksi tms. sillä ainoa tapa välttää sisäilmaongelman aiheuttamien terveyshaittojen paheneminen on pysyminen pois sisäilmaongelmaisista tiloista. Pahasti altistuneet tulevat todella kalliiksi yhteiskunnalle. Puolelle sisäilmasairasta kehittyy ennen pitkää vakavasti vammauttava MCS.
Vantaa tulisi järjestää terve opiskelutila niille, jotka ovat menettäneet jo terveytensä Hämeenkylässä, mutta myös Korsossa, Mikkolassa, Kartanonkoskella, Rajatorpassa, Kaivokselassa yms.
Oireilmoitus tuottaa ajantasaista tietoa koulujen sisäilmatilanteesta?
Kun ehdotin tilastollisesti pätevää oireikyselyä, virkamiehet vakuuttivat, että sitä ei tarvita, sillä oireilmoitus tuttaa ajantasaista tietoa koulujen sisäilmatilanteesta. Ilmeisesti prosessi ei kuitenaan toimi, vaikka käytäntö on ollut Vantaalla jo vuosia.
* * *
Muutamia blogeja aiheen tiimoilta:
* * *
Avainsanat: Sisäilmaongelma, homekoulu, monikemikaaliherkkyys, kouluverkkosuunnitelma, kaupunginvaltuusto.
- Tieto koulukohtaisista oireilmoituksista luvattiin toukokuun loppuun mennessä.
Kysyin, miten parannetaan tiedon tuotantoa, mutta en saanut vastausta:
- "Kysyin 7.3. eli maaliskuun valtuustossa koulukohtaisia oireilmoitusmääriä. Näitä ei kiireen vuoksi voitu kertoa edes summittain siitä mikä olisi helposti saatavilla. Valtuusto päättää kymmenien miljoonien investoinneista ilman tietoa missä kouluissa oireillaan? Miten parannat tämän tiedon tuotantoa että valtuusto ei tee virhepäätöksiä?"
Tämän lisäksi pyydettiin että valtuutetut tekisivät virallisen prosessin eli valtuustokysymysten kautta kysymykset.
Mutta .. miten parannetaan tiedon tuotantoa.. tätä ei ilmeisesti ole ajateltu vielä.
Kirjoita uusi kommentti