Pormestari vai poliittiset virat
Virkamieheksi tulisi valita pätevin. Puolueet pitävät kuitenkin mielellään kiinni vanhasta vallastaan, ja vanha poliittisten virkanimitysten kulttuuri säilyy. Puolueen nostama johtaja tekee johtajana ratkaisuja oman ryhmänsä toiveiden ja ideologian mukaan. Mikäli virkanimitykset ovat poliittisia, niiden tulisi olla vaalikauden mittaisia, ja vaihtua poliittisten voimasuhteiden muuttuessa – muutenhan niistä tulee demokratian jarruja.
Jos kaupunginjohtajaa halutaan pitää poliittisena johtajana, olisi parempi, että sen valitsee kansa, ei vain pieni herrakerho puolueesta. Kansan valitsemalla pormestarilla olisi kansan luottamus.
Vantaalla useampi johtava poliittinen virkamies on eläköitymässä lähivuosina. Nyt olisi aika siirtyä kohti pätevyyden perusteella valittuja virkamiehiä ja selkeästi poliittista, suoraan kansan valitsemaa pormestaria.
MOT:n kyselyn (2011) mukaan useimmat kuntien henkilöstöjohtajat haluaisivat luopua poliittisista johtajista. Poliittinen osaaminen on vain pieni osa sitä laajaa osaamista mitä kaupungissa tarvitaan. Pätevyys ei tarkoita pelkästään soveltuvaa tutkintoa, vaan myös kokemusta. Esimerkiksi menestys aiemmissa johtajatehtävissä mm. hyvänä henkilöstö- ja talousosaajana on kaupungin kokoisessa organisaatiossa tärkeää.
Poliittinen sopivuus kaventaa käytettävissä olevien johtajien joukkoa merkittävästi. Esimerkiksi sosiaalidemokraatteja on vajaa prosentti suomalaisista, jonka vuoksi hyvin harva pätevä johtaja olisi voinut hakea Vantaan kaupunginjohtajaksi.
Vantaalaiset ansaitsevat mahdollisimman osaavan ja pätevän johtajiston. Ketään ei saisi syrjiä puoluekirjan tai sen puuttumisen johdosta.
Hyvin harva lähtee edes hakemaan paikkaa, jonka tiedetään pedattavan etukäteen tiettyyn piiriin kuuluvalle tai tietylle henkilölle. Jos pätevyys ei vaikuta, pätevän on turha hakea.
Puhe pidettiin valtuustossa
Apulaiskaupunginjohtajan pesti on pedattu, ja tarkoitus on valita Jakko Niinistö edustamaan perussuomalaisia kaupungn johtajistoon, mutta asiasta käytiin perinteinen teatterinäytös valtuustossa. Eli hitusen keskustelua poliittisen virkanimityksen tiimoilta:
Vaula Norrena (vihr) toi esiin nykyisen virkaa hoitavan henkilön pätevyyden (joka on siis toinen hakijoista) - ja sen miten paljon paremmin esimerkiksi työllisyyspalvelut ovat onnistuneet vantaalla kuin naapurikunnissa vähentämään nuoriso- ja pitkäaikaistyötömyyttä energisillä hankkeilla.
Sainio (sdp) muistutti siitä että Jaakko Niinistö (ps) ja Mika Niikko (ps) ovat allekirjoittaneet aloitteen eduskunnass,a siitä, että poliittiset virkanimitykset pitäisi kriminalisoida – muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Hän vakuutti Anniina Kostilaiselle että kyllä meillä on kanta.
Multala muistutti että on useita päteviä hakijoita, joista kaksi parasta on valittu haastatteluihin ja testeihin, ja ainakin itse niiden perusteella teen oman päätökseni. Poliittisen virkanimityksen kuva on muuttunut aikapaljon sen jälkeen kun itse tulin päätöksentekoon mukaan.
Kostilainen selvensi että teillä on liikuttavan yksimielinen kanta, koska kaikki ovat hiljaa siellä nurkassa.
Niikko tarinoi että olemme poliittisia virkanimityksiä vastaan ja nythän me tehdään poliittista päätöstä. Meillä on täysi vapaus äänestysasioissa.
Hirvaskoski kertoi, että kyse on siitä, valitaanko pätevin vai sopivin. Kumpi tahansa voidaan valita. Kunnan tehtävät ovat rajussa muutoksessa. Onko mitään järkeä vaihtaa apulaiskaupunginjohtajan tehtäviä hoitavaa henkilöä.
Jouko Jääskeläinen kertoi, että vaikka alaisia ei ole paljon, on pelättävää että asiakkaita on paljon. Tarvitsemme pätevän henkilön tällaista hoitamaan. Ei tässä voi moittia tähänastista eikä tulevaakaan millä mennäänkin.
* * *
Kuva: Korson asema. Miten kaupunkia kehitetään - hyväveli-verkoston vai lasten ja asukkaiden näkökulmasta? Tähän on helpompi vaikuttaa, jos kaupungin pomo on vastuussa kaupunkilaisille eikä poliittiselle ryhmälleen. Siksi johtajan tulee olla kuntalaisten valitsema, ei oman pienen poliittisen ryhmän. Poliittiset virkanimitykset tulee haudata menneisyyden pölyyn - Vantaalaiset ansaitsevat pätevimmän johtajiston - ja suoraan kansan valitseman pormestarin.
* * *
Avainsanat: Pormestari, poliittiset virat, poliittiset virkanimitykset, johtamisjärjestelmä, julkishallinto, pätevyys, hyväveli-verkosto.
Jaakko Niinistö 37 ääntä, ja Heidi Nygren 24 ääntä ja kaksi muuta hakijaa sai muutaman äänen. Jaakko Niinistö valittiin virkaan.
Monethan nyt ajattelevat, että vihreät ottivat nokkiinsa (ja vähän naureskelevat)
Kirjoita uusi kommentti