Synnytyssairaaloiden karsiminen riski
Synnytyssairaaloita ollaan karsimaassa edelleen, vaikka jo nyt matkasynnytykset ovat lisääntyneet. Vastasyntyneet kuolemanriski on matkalla kuusinkertainen.
Alle tuhannen synnytyksen sairaalat ovat karsintalistalla: 8 synnytyssairaalaa on jäämässä 1000 synnytyksen alle, mm. Lohja ja Porvoo. Nykyisin on 27 synnytysosastoa, ja tämäkin on huomattavasti vähemmän kuin 10 tai 20 vuotta sitten.
Tilastojen mukaan yksiköiden koko ei vaikuta turvallisuuteen. Sen sijaan on turvallisempaa synnyttää sairaalassa kuin taksissa tai ambulanssissa. Korkean riskin synnyttäjät kerätään muutenkin suuryksiköihin.
Suuremmissa yksiköissä taistellaan usein tilapulan kanssa. Kiire ja tilapula eivät paranna synnytyksen laatua ja turvallisuutta. Tuhannen synnyttäjän lisäys aiheuttaa hoitoon ongelmia, koska tilaa ei ole.
- Käynnistetään synnytyksiä jotta synnytyssalit saataisiin tyhjiksi.
- Synnytyksen aikana lisätään supistuksia lisääviä lääkityksiä jotta synnytykset nopeutuisivat, jolloin synnytykset ovat rajumpia.
- Synnytyksen jälkeisiä hoitoaikoja lyhennetään koska tilaa ei ole, jolloin ätiyseuvoloille tulee enemmän työtä, vaikka heillä ei ole lisäresursseja tai päivystysvalmiutta.
Turvallisuus ja laatu eivät parane. Ministeriö etsii nyt näennäisiä säästöjä. Kustannukset eivät häviä, vaikka asiat tehdään kiireellä. Sen sijaan riskit nousevat.
Surullista että pidetyimmät ja parhaimmat synnytysosastot, kuten Tammisaari ja Haikaranpesä ovat lakkautettu. Harvoin lakkautukset koskevat huonoimpia sairaaloita, vaan päin vastoin.
Suuri ei ole aina parasta. Surulinen tarina Tampereen yliopistollisesta sairaalasta: istukka irtosi, ja luultiin että veri tuli äidistä eikä lapsesta. Veren saaminen kesti sairaalan toiselta puolelta niin pitkään, että vauva vuosi kuiviin. Osaa syödä, mutta ei paljoa muuta - aivot vaurioituvat pysyvästi. Kuva ei liity tapahtuneeseen.
* * *
Avainsanat: Synnytys, sote-uudistus, lähipalvelut, synnytyssairaalat, matkasynnytys.
Kirjoita uusi kommentti