7.10.2013

Energiansäästöön on saatava selkeä euromääräinen tavoite

"Vihreät esittivät vuoden 2012 syksyllä kattavaa energiansäästöpakettia, jonka tuottamilla säästöillä turvattaisiin kriittisiä peruspalveluita - kuten kouluja. Viime vuonna alkaneen Vantaan kaupungin energiansäästöhankkeen säästöluvut osoittavat, että sekä vihreiden että Julia-hankkeen arviot miljoonien säästöpotentaalista pitävät paikkansa.

Kokeilussa vain 15 koulu - ja päiväkotikiinteistöllä tuotettiin 280 000 euron säästöt. Tämä tapahtui ilman investointeja. Nyrkkisääntönä 10 % energiakustannuksista on säästettävissä helposti ja nopeasti ilman ainuttakaan investointia.

Yrityspuolella luvut ovat paljon suurempia, ja säästöt tapahtuvat nopeammin johtuen asiaan paneutumisesta.

Myös muut ympäristösäästöt voivat olla merkittävä eli järkevyys jäteasioissa ja vedenkulutuksesssa: Jo ihan laittamalla julisteita seinille saatiin viikossa pienennettyä 8-9 prosentiveden kulutusta seitsemässä uimahallissa. Lämmintä vettä tuhlataan siis kankkulan kaivoon. Esimerkiksi Malmin uimahalli säästäisi vuosittain 10 000 euroa.

Julisteessa luki mm. ”Sinivalas syö 15 000 krilliä 30 sekunnissa. Samassa ajassa sinä ehdit peseytyä ilman nieleskelyä.”

Vihreiden mielestä talous- ja velkaohjelmaan on saatava kunnianhimoinen  euromääräinen energiansäästötavoite. Velkaohjelma sisältää kymmenien tuhansien eurojen piensäästöjä, mutta lukumääräisesti huomattavan suurta energiansäästöpotentiaalia ei ole käsitelty velkaohjelmassa tarkemmin.

Suoraan sanottuna:

- Kipeät budjettileikkaukset lapsilta, sairailta ja vanhuksilta tuntuvat järjettömiltä, kun samaan aikaan satoja tuhansia euroja tuhlataan, koska lämmön annetaan karata harakoille.

Säästöjen toteuttamiseksi ei ole tehty tavoiteaikataulua - tai ainakaan kaupungin ympäristöjohtaja ei ympäristöohjelmaa esitellessään tiennyt sellaisesta. Meidän tulee vaatia energiansäästön sekä muiden ympäristösäästöjen toteuttamista seuraavan kolmen vuoden aikana."

Tässä oli valtuustopuheeni ympäristöohjelmasta.

Valtuustossa käytiin vilkasta keskustelua sekä turvallisuusohjelmasta että ympäristöohjelmasta.

Turvallisuusohjelma

Valtuustossa käsiteltiin sekä turvallisuusohjelma että ympäristöohjelma. Turvallisuusohjelmasta puuttui mm. kyberturvallisuus, minkä Jaana Huhta (vihr.) toi ansiakkaasti esiin.

Heidi Rosbäck-Mikkonen (vihr): "Naisuhritutkimuksen mukaan 43,5% naisista on kokenut miehen tekemää fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai sillä uhkailua. Viidennes on kokenut sitä nykyisessä parisuhteessaan ja keskimäärin joka toinen viikko nainen kuolee kumppaninsa surmaamana. Kun tähän lisätään miesten ja lasten kokema väkivalta, luku on lohduton. Vaikka väkivalta ei kohdistuisi lapseen, hän aistii pelon ilmapiirin kotonaan."

Ympäristöohjelma

Kati Tyystjärvi (vas) toi esiin jätevoimalan ja lajittelun tärkeyden: tarvitaan kampanja kierrätyksen parantamiseksi.

Tarja Eklund (sdp) toi esiin hylevesien imeyttämisen vaikeuden asfaltoinnin vuoksi. Vaarana on että hulevesien ja ilmastonmuutoksen aiheuttamien rankkasateiden vuoksi tulee pääsemään myös vaarallisia aineita vesistöihin. Tarja ehdotti, että ympäristöraporttiin kerättäisiin asukkaiden ympäristöilmoitukset sekä niiden aiheuttamat toimenpiteet. Hän teki asiasta myös valtuustoaloitteen.

Vaula Norrena (vihr. ) puhui metsästä: 98 prosenttia talouksista on vajaan 300 metrin päässä viheralueista. Jo kahdenkymmenen minuutin kävely metsässä madaltaa sykettä, verenpainetta ja parantaa mielenrauhaa. 

Vaula kertoi ohjelman jalkautuksen epäonnistuneen: Halavasepikän pesäpuut kaadettiin ilman kummempaa syytä. Kaava-alueilla operoidaan karkeallakin kädellä, kun halutaan tehdä rahaa. Esimerkiksi Metsolan Vesikkopuistossa rikottiin metsänhoito-ohjeita. Vanhojen puiden poiminnan sijaan kaadettiin 20-30 prosenttia metsästä, ja hyvät myrskynkestävät yksilöt kaadettiin ja lahot jätettiin pystyyn. Yli 10 puuta kaatui seuraavassa myrskyssä. 4 puuta kaatui autojen päälle. Tämä vain siksi että kaupunki ei noudattanut hienoja metsänhoito-ohjelmia. Puita kaatuilee yhä.

Kuvassa virheellisen hakkuun vuoksi kaatunut puu Metsolan Vesikkopuistossa. Kuva: Vaula Norrena.

Mika Niikko (perus) kritisoi ylivuotoja joita syntyy sateilla mm. Riihimäessä. Näitä ei tulisi hyväksyä. Vantaan jokeen ei saisi laskea ollenkaan samaa tavaraa jota vessoissa laskemme viemäriverkostoon.

Glygolin ympäristöön valuminen ei ympäristöpäällikön mukaan lakkaa milloinkaan. Niikon mielestä ympäristötuhoa ei pitäisi hyväksyä millään tekosyyllä.

Jussi Saramo (vas) kiitti ympäristöohjelmaa ja sen selkeitä tavoitteita, mutta toivoi lisää kunnianhimoa. Joskus ympäristönsuojelu maksaa, joskus se säästää ja tuottaa. Vantaan oma ilmastolaki allekirjoitettiin viime kaudella, mutta sitä ei tosissaan yritetty. Kunninhimon tasoa on lisättävä vuosi vuodelta. Saramo toivoi parempia tavoitteita ensi vuodelle.

Timo Juurikkala (vihr) toi esiin että ohjelma on kattava. Parempaa huomiota pitäisi kiinnittää Vantaan-jokeen. Sen varrella asuu lähes miljoona ihmistä. Yksi tavoite koskee jokea: "kehitetään vaelluskalavesistönä". Vantaa on hulevesien käsittelyssä maan kärkitasoa. Kosteikojen rakentamista koskava selvitys on tärkeä - kosteikot pidättää ravinteita (estää rehevöitymistä) ja ovat lajien kannalta tärkeitä. Näiden rakentamiseen on saatavissa hyvin tukea.

Maija Hurri (kd) myös korosti sähköisen arkistointia, toimitiojen energiankulutuksen vähentämistä, tilojen käytön tehostamista sekä siirtymistä led-valoihin katuvalaistuksessa säästöjen syntymiseksi.

Metropoli-lausunto

Vantaa antaa varsin maltillisen lausnnon. Kirjoitan itse tarkemmin vielä metropoli- ja sote-asioista, sillä ne ovat ihan oman blogin arvoisia. Muutamia pointteja, jotka ovat tärkeitä:

  • HUS:n ja HYKS:n säilyttäminen on hyvä asia, sillä se toimii hyvin.
  • Olisi tutkittava toimisiko mahdollinen tuleva metropolihallinto on sote-tilaajana. 
  • Rahoitus on saatava selkeäksi, nykyinen monikanavainen malli on sekava, tehoton ja lisää epätasa-arvoa.

Valtuuston kokouksen 7.10.2013 koko esityslista:

  1.  Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  2. Pöytäkirjan tarkastaminen
  3. Eron myöntäminen Sami Rautavuorelle keskusvaalilautakunnan ja Vantaan suun terveydenhuollon liikelaitoksen johtokunnan jäsenen tehtävistä sekä täydennysvaalien toimittaminen
  4. Eron myöntäminen Timo Juurikkalalle kaupunginhallituksen jäsenen tehtävästä sekä täydennysvaalin toimittaminen
  5. Eron myöntäminen Kristiina Ilvoselle varavaltuutetun, teknisen lautakunnan jäsenen ja Aviapoliksen aluetoimikunnan varajäsenen tehtävistä sekä täydennysvaalien toimittaminen
  6. Eron myöntäminen Timo Korhoselle kaupunkisuunnittelulautakunnan varajäsenen tehtävästä ja täydennysvaalin toimittaminen
  7. Eron myöntäminen Arto Dahlmanille Koivukylän aluetoimikunnan jäsenen tehtävästä ja täydennysvaalin toimittaminen
  8. Eron myöntäminen Hanna Tammistolle varavaltuutetun ja Korson aluetoimikunnan jäsenen tehtävistä sekä täydennysvaalin toimittaminen
  9. Vantaan kaupungin tilintarkastuspalvelujen hankinta valtuustokaudelle 2013-2016 (ei julkinen, laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 6.1 § kohta 8)
  10. 2 kpl Vantaan kaupungin turvallisuussuunnitelman 2013-2016 hyväksyminen
  11. 1 kpl Vantaan kaupungin ympäristöohjelma 2013 - 2016
  12. 2 kpl Lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän väliraportista
  13. Vastaus valtuutettu Anniina Kostilaisen ja usean muun valtuutetun (18) aloitteeseen kaupungille haettujen perintöjen jakamisperusteiden tarkistamiseksi
  14. 1 kpl Georg Nordlingin oikaisuvaatimus kaupunginhallituksen 17.6.2013 § 35 tekemästä päätöksestä
  15. 2 kpl Rakennuskieltojen määrääminen ja voimassaoloaikojen pidentäminen maankäyttö- ja rakennuslain 53 § 1 momentin 1 kohdan mukaan
  16. 3 kpl Asemakaavan muutos nro 001835 ja tonttijaon muutos, Veromies
  17. 4 kpl Asemakaavan muutos nro 001455 ja tonttijako sekä tonttijaon muutos, Länsimäki, Vaarala ja Rajakylä / Latukangas


Avainsanat: Energiatehokkuus, energiatehokkuuden parantaminen, vedensäästö, ympäristökustannus, energiansäästö, leikkaukset, kuntatalous, turvallisuus, kyberturvallisuus, tietoturva, väkivalta, uhkailu, metsänhoito-ohjeet, puiden kaatuminen.

Kirjoita uusi kommentti

CAPTCHA
Tällä kysymyksellä vähennän roskapostia.
Tue vaalikampanjaani
-Pekka Haavisto
"Olen tutustunut Siruun mm. Vihreiden elinkeinopoliittisesa työryhmässä. Siru on vihreän talouden asiantuntija, jolla on näkemystä niin pk-yritysten toimintaedellytysten parantamisesta kuin yhteiskuntamme isoista tulevaisuuden haasteistakin. Hänellä on myös kykyä etsiä toimiva ratkaisuja. Tällaisia päättäjiä Suomi tarvitsee."
-Ville Niinistö
"Tunnen Sirun pitkältä ajalta ja voin suositella häntä lämpimästi mitä vaativimpiin valtiollisiin tehtäviin."
-Heidi Hautala
"Tunnen Sirun hyvin vihreiden puoluehallituksen työstä. Siru olisi erinomainen kansanedustaja, hän toisi eduskuntaan uutta virtaa. Hän on aktiivinen, suorapuheinen ja luova ja hänellä on todella hyvä asiantuntemus ympäristöpolitiikassa."
-Anni Sinnemäki
"Siru on tarmonpesä, jolla on laaja asiantuntemus ja kyky keksiä luovia ratkaisuja."
-Satu Hassi
7.10.2013

Energiansäästöön on saatava selkeä euromääräinen tavoite

"Vihreät esittivät vuoden 2012 syksyllä kattavaa energiansäästöpakettia, jonka tuottamilla säästöillä turvattaisiin kriittisiä peruspalveluita - kuten kouluja. Viime vuonna alkaneen Vantaan kaupungin energiansäästöhankkeen säästöluvut osoittavat, että sekä vihreiden että Julia-hankkeen arviot miljoonien säästöpotentaalista pitävät paikkansa.

Kokeilussa vain 15 koulu - ja päiväkotikiinteistöllä tuotettiin 280 000 euron säästöt. Tämä tapahtui ilman investointeja. Nyrkkisääntönä 10 % energiakustannuksista on säästettävissä helposti ja nopeasti ilman ainuttakaan investointia.

Yrityspuolella luvut ovat paljon suurempia, ja säästöt tapahtuvat nopeammin johtuen asiaan paneutumisesta.

Myös muut ympäristösäästöt voivat olla merkittävä eli järkevyys jäteasioissa ja vedenkulutuksesssa: Jo ihan laittamalla julisteita seinille saatiin viikossa pienennettyä 8-9 prosentiveden kulutusta seitsemässä uimahallissa. Lämmintä vettä tuhlataan siis kankkulan kaivoon. Esimerkiksi Malmin uimahalli säästäisi vuosittain 10 000 euroa.

Julisteessa luki mm. ”Sinivalas syö 15 000 krilliä 30 sekunnissa. Samassa ajassa sinä ehdit peseytyä ilman nieleskelyä.”

Vihreiden mielestä talous- ja velkaohjelmaan on saatava kunnianhimoinen  euromääräinen energiansäästötavoite. Velkaohjelma sisältää kymmenien tuhansien eurojen piensäästöjä, mutta lukumääräisesti huomattavan suurta energiansäästöpotentiaalia ei ole käsitelty velkaohjelmassa tarkemmin.

Suoraan sanottuna:

- Kipeät budjettileikkaukset lapsilta, sairailta ja vanhuksilta tuntuvat järjettömiltä, kun samaan aikaan satoja tuhansia euroja tuhlataan, koska lämmön annetaan karata harakoille.

Säästöjen toteuttamiseksi ei ole tehty tavoiteaikataulua - tai ainakaan kaupungin ympäristöjohtaja ei ympäristöohjelmaa esitellessään tiennyt sellaisesta. Meidän tulee vaatia energiansäästön sekä muiden ympäristösäästöjen toteuttamista seuraavan kolmen vuoden aikana."

Tässä oli valtuustopuheeni ympäristöohjelmasta.

Valtuustossa käytiin vilkasta keskustelua sekä turvallisuusohjelmasta että ympäristöohjelmasta.

Turvallisuusohjelma

Valtuustossa käsiteltiin sekä turvallisuusohjelma että ympäristöohjelma. Turvallisuusohjelmasta puuttui mm. kyberturvallisuus, minkä Jaana Huhta (vihr.) toi ansiakkaasti esiin.

Heidi Rosbäck-Mikkonen (vihr): "Naisuhritutkimuksen mukaan 43,5% naisista on kokenut miehen tekemää fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai sillä uhkailua. Viidennes on kokenut sitä nykyisessä parisuhteessaan ja keskimäärin joka toinen viikko nainen kuolee kumppaninsa surmaamana. Kun tähän lisätään miesten ja lasten kokema väkivalta, luku on lohduton. Vaikka väkivalta ei kohdistuisi lapseen, hän aistii pelon ilmapiirin kotonaan."

Ympäristöohjelma

Kati Tyystjärvi (vas) toi esiin jätevoimalan ja lajittelun tärkeyden: tarvitaan kampanja kierrätyksen parantamiseksi.

Tarja Eklund (sdp) toi esiin hylevesien imeyttämisen vaikeuden asfaltoinnin vuoksi. Vaarana on että hulevesien ja ilmastonmuutoksen aiheuttamien rankkasateiden vuoksi tulee pääsemään myös vaarallisia aineita vesistöihin. Tarja ehdotti, että ympäristöraporttiin kerättäisiin asukkaiden ympäristöilmoitukset sekä niiden aiheuttamat toimenpiteet. Hän teki asiasta myös valtuustoaloitteen.

Vaula Norrena (vihr. ) puhui metsästä: 98 prosenttia talouksista on vajaan 300 metrin päässä viheralueista. Jo kahdenkymmenen minuutin kävely metsässä madaltaa sykettä, verenpainetta ja parantaa mielenrauhaa. 

Vaula kertoi ohjelman jalkautuksen epäonnistuneen: Halavasepikän pesäpuut kaadettiin ilman kummempaa syytä. Kaava-alueilla operoidaan karkeallakin kädellä, kun halutaan tehdä rahaa. Esimerkiksi Metsolan Vesikkopuistossa rikottiin metsänhoito-ohjeita. Vanhojen puiden poiminnan sijaan kaadettiin 20-30 prosenttia metsästä, ja hyvät myrskynkestävät yksilöt kaadettiin ja lahot jätettiin pystyyn. Yli 10 puuta kaatui seuraavassa myrskyssä. 4 puuta kaatui autojen päälle. Tämä vain siksi että kaupunki ei noudattanut hienoja metsänhoito-ohjelmia. Puita kaatuilee yhä.

Kuvassa virheellisen hakkuun vuoksi kaatunut puu Metsolan Vesikkopuistossa. Kuva: Vaula Norrena.

Mika Niikko (perus) kritisoi ylivuotoja joita syntyy sateilla mm. Riihimäessä. Näitä ei tulisi hyväksyä. Vantaan jokeen ei saisi laskea ollenkaan samaa tavaraa jota vessoissa laskemme viemäriverkostoon.

Glygolin ympäristöön valuminen ei ympäristöpäällikön mukaan lakkaa milloinkaan. Niikon mielestä ympäristötuhoa ei pitäisi hyväksyä millään tekosyyllä.

Jussi Saramo (vas) kiitti ympäristöohjelmaa ja sen selkeitä tavoitteita, mutta toivoi lisää kunnianhimoa. Joskus ympäristönsuojelu maksaa, joskus se säästää ja tuottaa. Vantaan oma ilmastolaki allekirjoitettiin viime kaudella, mutta sitä ei tosissaan yritetty. Kunninhimon tasoa on lisättävä vuosi vuodelta. Saramo toivoi parempia tavoitteita ensi vuodelle.

Timo Juurikkala (vihr) toi esiin että ohjelma on kattava. Parempaa huomiota pitäisi kiinnittää Vantaan-jokeen. Sen varrella asuu lähes miljoona ihmistä. Yksi tavoite koskee jokea: "kehitetään vaelluskalavesistönä". Vantaa on hulevesien käsittelyssä maan kärkitasoa. Kosteikojen rakentamista koskava selvitys on tärkeä - kosteikot pidättää ravinteita (estää rehevöitymistä) ja ovat lajien kannalta tärkeitä. Näiden rakentamiseen on saatavissa hyvin tukea.

Maija Hurri (kd) myös korosti sähköisen arkistointia, toimitiojen energiankulutuksen vähentämistä, tilojen käytön tehostamista sekä siirtymistä led-valoihin katuvalaistuksessa säästöjen syntymiseksi.

Metropoli-lausunto

Vantaa antaa varsin maltillisen lausnnon. Kirjoitan itse tarkemmin vielä metropoli- ja sote-asioista, sillä ne ovat ihan oman blogin arvoisia. Muutamia pointteja, jotka ovat tärkeitä:

  • HUS:n ja HYKS:n säilyttäminen on hyvä asia, sillä se toimii hyvin.
  • Olisi tutkittava toimisiko mahdollinen tuleva metropolihallinto on sote-tilaajana. 
  • Rahoitus on saatava selkeäksi, nykyinen monikanavainen malli on sekava, tehoton ja lisää epätasa-arvoa.

Valtuuston kokouksen 7.10.2013 koko esityslista:

  1.  Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  2. Pöytäkirjan tarkastaminen
  3. Eron myöntäminen Sami Rautavuorelle keskusvaalilautakunnan ja Vantaan suun terveydenhuollon liikelaitoksen johtokunnan jäsenen tehtävistä sekä täydennysvaalien toimittaminen
  4. Eron myöntäminen Timo Juurikkalalle kaupunginhallituksen jäsenen tehtävästä sekä täydennysvaalin toimittaminen
  5. Eron myöntäminen Kristiina Ilvoselle varavaltuutetun, teknisen lautakunnan jäsenen ja Aviapoliksen aluetoimikunnan varajäsenen tehtävistä sekä täydennysvaalien toimittaminen
  6. Eron myöntäminen Timo Korhoselle kaupunkisuunnittelulautakunnan varajäsenen tehtävästä ja täydennysvaalin toimittaminen
  7. Eron myöntäminen Arto Dahlmanille Koivukylän aluetoimikunnan jäsenen tehtävästä ja täydennysvaalin toimittaminen
  8. Eron myöntäminen Hanna Tammistolle varavaltuutetun ja Korson aluetoimikunnan jäsenen tehtävistä sekä täydennysvaalin toimittaminen
  9. Vantaan kaupungin tilintarkastuspalvelujen hankinta valtuustokaudelle 2013-2016 (ei julkinen, laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 6.1 § kohta 8)
  10. 2 kpl Vantaan kaupungin turvallisuussuunnitelman 2013-2016 hyväksyminen
  11. 1 kpl Vantaan kaupungin ympäristöohjelma 2013 - 2016
  12. 2 kpl Lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän väliraportista
  13. Vastaus valtuutettu Anniina Kostilaisen ja usean muun valtuutetun (18) aloitteeseen kaupungille haettujen perintöjen jakamisperusteiden tarkistamiseksi
  14. 1 kpl Georg Nordlingin oikaisuvaatimus kaupunginhallituksen 17.6.2013 § 35 tekemästä päätöksestä
  15. 2 kpl Rakennuskieltojen määrääminen ja voimassaoloaikojen pidentäminen maankäyttö- ja rakennuslain 53 § 1 momentin 1 kohdan mukaan
  16. 3 kpl Asemakaavan muutos nro 001835 ja tonttijaon muutos, Veromies
  17. 4 kpl Asemakaavan muutos nro 001455 ja tonttijako sekä tonttijaon muutos, Länsimäki, Vaarala ja Rajakylä / Latukangas


Avainsanat: Energiatehokkuus, energiatehokkuuden parantaminen, vedensäästö, ympäristökustannus, energiansäästö, leikkaukset, kuntatalous, turvallisuus, kyberturvallisuus, tietoturva, väkivalta, uhkailu, metsänhoito-ohjeet, puiden kaatuminen.

Kirjoita uusi kommentti

CAPTCHA
Tällä kysymyksellä vähennän roskapostia.