Johtajien sidonnaisuudet ja Peltomäen eroraha
Aloite johtajien taloudellisten sidonnaisuuksien julkistamiseksi sai taakseen pääosan valtuustosta.
Vantaan Sanomat:
”Kaupunginvaltuutettu Sirpa Kauppinen vaatii aloitteessaan kaupungin johtavien virkamiesten sidonnaisuuksien selvittämistä.
- Kuntalaisten on voitava luottaa päätöksentekijöiden ja virkamiesten riippumattomuuteen ja tasapuolisuuteen kaikissa tilanteissa, korostaa Kauppinen.
Jo hakuvaiheessa on tärkeää saada selvitys hakijoiden mahdollisista taloudellisista sidonnaisuuksista. Yllätykselliset johtajien sidonnaisuudet vähentävät Kauppisen mielestä luottamusta koko järjestelmään.
- Nyt haetaan sekä uutta kaupunginjohtajaa ja että maankäytön apulaiskaupunginjohtajaa. Sidonnaisuuksien kertominen ennen nimityksiä vähentää paljon epäselvyyksiä.
Myös luottamushenkilöiden sidonnaisuudet julkaistaan kaupungin Internet-sivuilla. Valtuustoaloite asiasta hyväksyttiin jo puoli vuotta sitten, mutta toteutus on venynyt kaupungin sivu-uudistuksen vuoksi.
- Avoimuuden lisääminen Vantaalla on kestänyt liian kauan, huomauttaa Kauppinen." (Linkki)
*
Vieläkään ei näy Vantaan luottamusmiesten sidonnaisuuksia kaupungin Internet-sivuilla, vaikka aloite hyväksyttiin talvella, ja nyt uudet sivutkin ovat toiminnassa. Sidonnaisuuksien ilmoittaminen ei käytännössä maksaisi mitään, mutta vähentäisi epäselvyyksiä ja parantaisi luottamusta.
Kaupunginjohtajan paikka vapaana
Pidin puheen, jossa kritisoin liian lyhyttä - reilu parinviikon - hakuaikaa. Ehtivätkö kaikki hyvät ja pätevät hakijat tietää avoimesta paikasta, ja hakea? On tärkeää, että Vantaan kaupunginjohtajaksi hakee päteviä ja hyviä johtajia. Samasta asiasta huomatti Irja Ansalehto-Salmi (kesk.).
Kokoomus ja Sosiaalidemokraatit sopivat keskenään, että Kokoomus saa maankäytön apulaiskaupanginjohtajan viran, jos demarit saavat pitää kaupunginjohtajan paikan. Tästä huolimatta haluan itse äänestää pätevintä hakijaa, ja kannustan siihen myös muita valtuutettuja. Jos yksi puolue valitsee keskuudestaan johtajan, valinnassa vaikuttaa helposti vain hyvin pieni kaveripiiri.
Puoluekantaa tärkeämpi on henkilön osaaminen ja ominaisuudet. Hyvän kaupunginjohtajan tulee mm. luoda kannustavaa ja viihtyisää ilmapiiriä, joka vähentää sairaspoissaoloja, pidentää työuria ja parantaa työintoa. Työntekijöiden tulee voida hyvin, jotta kaupunki voi toimia hyvin.
Valtuustoaloite
Luottamusmiesten taloudelliset sidonnaisuudet julkistetaan. Myös nykyisten johtavien tilivelvollisten virkamiesten sidonnaisuudet, jotka tuottavat taloudellista etua, tulee selvittää. Tästä eteenpäin myös ennen nimityksiä on tehtävä selvitys sidonnaisuuksista.
Kuntalaisten on voitava luottaa päätöksentekijöiden ja virkamiesten riippumattomuuteen ja tasapuolisuuteen kaikissa tilanteissa.
Sirpa Kauppinen, lisätietoja +358 40 540 4691
"Kultainen kalossi"
Peltomäelle myönnettiin kultainen kädenpuristus, tai pikemminkin kultainen kalossi. Asiasta päätti Kokooomus ja Sosiaalidemokraatit: päätöksenteko pyörii nyt pienen porukan ympärillä.* Vantaalla ei ollut mitään johtajasopimusta, jossa olisi sovittu etukäteen erotapauksessa tulevasta korvauksesta.
Helsingin Sanomat uutisoi kultaisen kädenpuristuksen olevan kuusi kuukautta. Se sisälsi kuitenkin lain määräämät pari kuukautta lomarahaa kuten myös parin kuukauden irtisanoutumisajan palkan. Jos Peltomäki ei olisi suostunut eroamaan, vaan erotettu, olisi jouduttu maksamaan irtisanomisajan palkka, mikä olisi ollut pidempi kuin irtisanoutumisajan palkka. Asiaan vaikuttaa vielä sairasloma, jonka aikana ei voi irtisanoa. Lopputulos olisi ollut suunnilleen saman suuruinen tai suurempi, mutta prosessi huomattavasti pidempi. Pietari Jääskeläinen (perus) piti puheen, jossa hän paheksui kultaista kädenpuristusta, mutta kannatti sitä tässä tapauksessa.
Muuta
Muista puolueista tuli myös ihan hyvät aloitteet Vantaan kaupungin työntekijöiden liikuntaetujen lisäämisestä (ilmaiseksi kuntosaleille ja uimahalleihin) sekä aloite tiedonsaannin parantamisesta valtuutetuille Vantaan konsernin muista osista (Vantaan Energia, HSY, HSL, HUS jne.). Kannatin molempia aloitteita.
* Päätöksenteon katoamista pieneen porukkaan kuvaa hyvin se, että valtuutettu Weckman (Kok.) kysyi valtuustossa mitä on tapahtunut samaan aikaan kun Antti Lintman (SDP) ja Tapani Mäkinen (Kok.) pitivät aiheesta lehdistötilaisuutta.
Terve, sain pienen kirjeen päätöksenteoksesta. Hyvin tehty. Jos vaadit sidonnaisuuksien kertomista, aseta aikaraja. Sen jälkeen kerro tuloksista. Ja mitä ne merkitsevät. Ei riitä että teet aloitteita. Luottamushenkilöiden sidonnaisuuksien julkaisemisesta on kerrottu jo puoli vuotta sitten. Miksi ei mitään tapahtunut? Mitä olet tehhnyt hotta tapahtuisi?
Korjausrakentamisen laadusta. Miten laatua seurataan konkreettisesti? Siihen tarvitaan raha ja työelin jika hoitaa seuranta. Vaatimus ei riitä to get things rolling. Jos laatua ei seurata, se tarkoittaa että se on sen verran huono ettei voi siitä kertoa!
Yhtiöttamisestä. Sen ainoa hyöty menee kaupungin johdolle (mainitsemasi lisäkulut tukevat tämän) koska sen sijaan että johto kantaisi vastuuta ja johtaisi asioita, johtajat vain kilpailuttavat keskenään aliurakoitsijoita - joista varmasti osa on heidän omia bulvaanien pyörittämiä?
Lopuksi. Teet - kirjeesi perusteella - sitä työtä mitä tutkiva jornalismi tekee. Menestystä! Kuittenkin valtutettavana tehtäväsi on myös raportoida aloitteiden tuloksista.
Kirjoita uusi kommentti