Valtuustokysymyksiä vanhustenhoidosta, ilmastosta ja rakentamisesta
Kysyin kaupunginvaltuustossa budjetin alustavassa esittelyssä vanhustenhoidosta, elinkeinopolitiikasta, rahoituksesta, rakentamisesta ja ilmastosta.
- Omassa kodissa olevine yli 75-vuotiaiden osuus kasvaa (budjettikirjan tavoite 9): Onko hoitopaikka kaikille sitä tarvitseville kuitenkin saatavilla, vai hoidetaanko tavoitetta heitteillejätöllä?
- Paikalliseen investoitu euro voi kiertää kunnan alueella kahdeksan kertaa. Tukeeko Vantaan kilpailutuksissaan paikallista toimintaa pilkkomalla kilpailuja sopivan kokoisiksi palikoiksi?
- Lainamäärän kasvaessa rahoitusriskien vakavuus kasvaa. Voiko tästä riskipolitiikasta saada pientä selvennystä joko tähän tai myöhempään infoon. Mitkä ovat Vantaan käyttämät keinot rahoitusriskien hallintaan?
- Kun katselee korjausrakentamista ja investointeja, voi todeta että Vantaa on rakentanut kertakäyttörakennuksia, mikä on todella kallista. Miten laadunvalvontaa parannetaan? Kestävä asuntotuotanto on strategisissa tavoitteissa.
- Ilmastonmuutoksen hillintä on myös tavoitteena. Miten tämä näkyy Vantaan energiassa ja muissa konsernin osissa.
- Miten budjettikirjassa mainittu uusiutuvien energialähteiden käyttöönottoa edistetään? Ostaako Vantaa tuulisähköä?
- Rakennusten energiaintehokkuus kasvaa tiukentuvien energiamääräysten johdosta. Miksi vain lain pakosta, eikä omasta aloitteesta haeta tulevaisuudessakin kelpaavaa rakentamista ja joka päivä käyttökuluja säästävää rakennuskantaa? Onko mahdollista että marjavantaan ekoalueen ulkopuolella suositeltaisiin kaavoitettaessa tiukempia energiakriteereitä?
Osa vastauksista jäi seuraavalle torstaille, mm. vanhustenhoitoa koskeva tieto.
Ilmastosta
Vantaa ei osta ekosähköä vaan luottaa Vantaan Energian polttoainevalintoihin. Vantaan Energia on ostanut tuulisähköä ja pyrkii hankkimaan vesivoimaa.
Rakentamisesta
Kaupunginjohtaja kertoi laadun olevan tärkeää, mutta mitään parannuksia nykytoimintaan hän ei kertonut. Palaan asiaan vielä.
Paikallisten yritysten työllistäminen
Kilpailuttaminen on taitolaji, ja Vantaa pyrkii toiminaan niin että myös paikalliset yritykset pärjäävät. Infoa kilpailuun osallistumisesta annetaan yrittäjille.
Rahoitusriskien hallinta
Vantaa on mm. hajauttanut rahoituksensa useaan lähteeseen, osin ulkomaille. Kysyin rahoitusriskeistä, koska Vantaa investoi voimakkaasti Marja-Vantaan rakentamiseen ja nettolainanotto on 178 miljoonaa euroa.
Budjetin käsittely jatkuu vielä useita viikkoja, samoin kysymykset.
- Otan mielelläni kysyttäväksi asukkaita askarruttavia kysymyksiä!
Kirjoita uusi kommentti