Päästörajoitukset teknologiarajoituksia parempia
Kirjoitukseni Helsingin Sanomat 27.8.2010
Tukholmassa moni kaukolämpökerrostalo on siirtynyt ympäristöystävällisempään maalämpöön. Ruotsissa myös pienimuotoinen energiatuotanto on paljon yleisempää kuin Suomessa, ja päästöt asukasta kohden ovat paljon pienemmät.
Teknologia kehittyy energia- ja ympäristöalalla huimaa vauhtia. Kehityksen kahlitseminen tiettyyn teknologiaan säännöksillä aiheuttaa aina teknologian jämähtämistä vanhaan ja saastuttavaan. Siksi ympäristöasioita tulee säädellä raja-arvoin, esimerkiksi hiilidioksidipäästörajoin.
Asumisen hiilidioksidipäästöt ovat noin kolmannes Suomen päästöistä, ja pääkaupunkiseudun osuus on merkittävä. Jos esimerkiksi Helsinki kieltää maalämmön kaukolämpöalueillaan, ja Vantaa sitoo itsensä kaukolämpöpakkoon, hiilidioksidipäästöjen vähentämien ei onnistu toivotulla tavalla.
Maalämpö toki horjuttaa kaupunkien energiayhtiöiden kaukolämpömonopolia, mutta uudempi teknologia olisi sekä halvempaa että ympäristöystävällisempää kuten Helsingin Sanomien eilisessä pääkirjoituksessa todetaan (HS.26.8.).
Vantaa suunnittelee jopa Marja-Vantaan ekologisen rakentamisen alueelle kaukolämpöä. Tämä pudottaa ekopuheilta pohjan pois - nollaenergiataloissa kaukolämpö ei edes kannattaisi, sillä lämmöntarve on hyvin pieni. Rakentamisen energianormit kiristyvät uudelleen 2014. Tulevaisuuden energiapihissä rakentamisessa tulee olla valittavissa paras käytettävissä oleva teknologia, eikä vanhaa saastuttavaa teknologiaa saisi pönkittää pakolla.
Sirpa Kauppinen
ympäristötekniikan M.Sc.
Vantaan kaupunginvaltuutettu, vihreät
Avainsanat: Maalämpö, kaukolämpö, ilmalämpöpumppu, monopoli, työllisyys, uusiutuvat, tuulivoima, energiansäästö, energiateollisuus, älyverkko, sähkö, energiayhtiö, ekotalo, ekologinen asuminen, nollaenergiatalo, ekologinen rakentaminen, energia-plus, matalaenergia rakentaminen, sähkönsäästö, elinkeinopolitiikka.
Kirjoita uusi kommentti