Kouluruuan on oltava maukasta
Helsingissä ja Vantaalla ollaan sitouduttu kouluruokailussa kasvisruokapäivään. Onnistumisen avaimet ovat monipuoliset ja erityisesti maukkaat kasvisruuat. Suomalaisten keskimmääräinen vihannesten ja kasvisten käyttö on reilusti alle terveellisen ruuan. Kasvisruoka säästää paljon ilmastoa.
Mielipidekirjoitukseni 24.2.2010 Vantaan Sanomissa
Kouluruuan on oltava maukasta
Nykyisillä kouluruokailun määrärahoilla ravintoarvoiltaan terveellisen ruuan valmistaminen on haasteellista, oli se sitten liha- tai kasvispohjaista. Kun kasvisruokailua lisätään, tulee varmistaa laatu - että kasvis ei ole ruoka, josta liha on otettu pois, tai vain korvattu soijarouheella. Ruuan on oltava myös maukasta ja tasapainoista. Halukkaalle henkilökunnalle tulisi tarjota koulutusta haasteisiin sekä etsiä maukkaimpia kasvisreseptejä.
Suomalainen syö kasviksia vain puolet EU:n keskiarvosta. Meidän vihannesten ja hedelmien käyttö on huomattavasti Maailman terveysjärjestön WHO:n asettamaa 400 gramman päivätavoitetta alhaisempaa. Suomalaisten lihankulutus on sen sijaan noussut 7o-luvun alusta noin 30 kiloa henkeä kohden (vuonna 2007 76 kg lihaa). Eli jos kaksikin ateriaa viikossa vaihdetaan lihattomiksi, ei päästäisi vielä 70-luvun suomalaiselle kulutustasolle.
Maukkaat kasvukaudet voisi huomioida paremmin. Kausiruokaa olisivat kesällä ja syksyllä kasvavat vihannekset ja marjat, talvella juurekset sekä säilykkeet, ja läpi vuoden on saatavilla palkokasveja, viljaa ja kotimaista kalaa. Kala on toki lihaa, vaikkakin terveellistä, ja muiden kuin kassilohen ympäristövaikutus on hyvin pieni.
Monipuolista ja terveellistä kasvisruokailua voisi lisätä myös henkilöstöruokailun puolella, maukkautta etsien.
- Sirpa (Siru) Kauppinen -
Avainsanat: kasvisruokailu, kasvisruoka, kasvikset, kasvisruokapäivä, kasvis, vegaani, kouluruoka, kouluruokailu, ruoka, ruokailu, lihansyönti, liha, kasvis, terveellinen ruoka, vitamiinit, kasvissyönti, juurekset, hedelmät, marjat, terveellisyys, terveys.
Kirjoita uusi kommentti