Valtuustossa budjetin lähetekeskustelu ja puu-aloite sekä strategian onnistuminen
Budjetissa kerätään rahaa ratikan mahdollistamaan kaupunkirakentamiseen. Tämä muuttaa lähivuosina Vantaan velkaisemmaksi, ja niukkuutta jaetaan asukkaiden palveluissa. Kouluista ei kuitenkaan kannattaisi säästää, sillä lukutaito laski myös viimevuonna. Ilman lukutaitoa nuorilla ei ole mahdollisuutta kunnon töihin.
Kasvatuksen ja opetuksen budejtti sisältää hyviä linjauksia, mutta budjetissa tarvittaisiin muun muassa
- Lisää tiloja kouluihin ja päiväkoteihin, sekä melun kulun estämistä, jotta oppimistulokset paranisivat.
- Oppikirjoja, mikä niin ikään parantaiis oppimistuloksia.
- Vieraskielisten oppijioiden tukea niin että suomen kieli ja lukeminen alkaisi sujua. Tämä on edellytys muun oppimiselle ja yhteiskuntaan sitoutumiselle.
- Varhaiskastavuksen henkilöstölle paremmat palkat ja työolot.
Tämän lisäksi kouluruuan kustannukset ovat nousseet, joten laatua on parannettava.
Tilinpäätös ja mittaristo
2023 oli 162 milj. euroa. Rakentamisen hiipuminen hiipui ja verokehitys heikkeni. Maanmyyntitavoitteita ei saavuteta sillä Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan laski rakentamista, inflaatio kasvoi ja korot nousivat. Vantaalle valmistui vuonna 2023 pientaloasuntoja 452 kpl. Pientalo-ohjelman laatiminen on käynnissä.
Vähintään toisen asteen tutkinnon suorittaneiden osuus väestöstä oli v. 2022 69 prosenttia ja korkeakoulutettujen osuus 31,5 prosenttia. Tämä on vähän verrattuna Espooseen ja Helsinkiin. Nuorisotyöttömiä oli v. 2023 lopussa 3580, työttömyysaste oli v. 2023 lopussa 12,4 prosenttia.
Lukutaito on hiukan laskenut 2 luokan lopussa. Matemaattista sen sijaan vantaalaisopplaiden osaaminen on keskitason yläpuolella.
Kiusaaminen on lisääntynyt koko maassa, mutta Vantaalla hieman kansallista keskiarvoa enemmän.
Kestävien liikkumismuotojen osuus kasvoi. Joukkoliikenteen nousijamäärä oli 133 218 nousua/arkipäivä HSL:n marraskuun 2023 bussien nousijamäärät olivat jopa 12 prosenttia suuremmat kuin vuonna 2019. Junaliikenteen nousijamäärät sen sijaan laskivat ratatöistä johtuneesta lähijunaliikenteen merkittävästä harventumisesta.
Luonto on lähellä: 98,2 prosenttia asukkaista asuu enintään 300 m päässä vähintään 0,5 ha kokoisesta viheralueesta.
Kaupunkikeskustoille on laadittu kehittämissuunnitelmat jotka ilmestyvät ilmestyy keväällä 2024.
Osallistuvan budjetoinnin toteutus kaikilla suuralueilla marraskuusta 2023 alkaen tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa omaan lähiympäristöön. Sen merkeissä on tehty yhteistyötä mm. paikallisten asukasjärjestöjen kanssa. Kaupungin asukasfoorumia on kehitetty vuorovaikutteisemmaksi.
Kaikilla suurilla konserniyhtiöillä on vastuullisuusohjelma olemassa 2023 aikana ja sitä noudatetaan. Kierrätysastetta kaupungin omissa rakennushankkeissa lisättiin. Suojeltujen, ennallistettujen ja luonnonmukaisten alueiden osuus kaupungin maa-alasta on 6,6 prosenttia. Green City Accordin tavoitteena on suojella puolet kaupungin mailla olevista yleiskaavan suojelualuevarauksista vuoteen 2026 mennessä ja kaikki vuoteen 2030 mennessä.
Kirjoita uusi kommentti