Kokoomuksen leikkaukset vähentävät rajusti työvoiman saatavuutta
Kokoomus esittää asumistukeen, työttömyysturvaan ja toimeentulotukeen yhteensä vähintään miljardin euron säästötoimia. Näistä moni vähentää työllisten määrää. Esimerkiksi kolmanneksen poisto asumistuesta karkoittaa pääkaupunkiseudulta pienipalkkaisia ammattilaiisa, kuten päiväkotien työntekijöitä, hoitajia, kaupan kassoja ja muita.
Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta luo yhteiskuntarauhaa, ja takaa työntekijöiden saatavuutta.
Sen talous perustuu korkeaan työllisyyteen, missä ihmiset ovat koulutettuja ja sairaita ja syrjäytyneitä on vähemmän kuin muissa malleissa.
Tämä onnistuu vain jos veronmaksuhalu on korkea ja veronkiertoa on vain vähän, sekä hyväksytään vakaamman, tasa-arvoisemman järjestelmän hyödyt.
Taloustietelijät pitävät pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntamallia taloudellisesti tehokkaimpana.
Kokoomuksen esityksissä on elinkeinoelämän kannalta suuret riskit:
Asumistuen leikkaus kolmanneksella ajaa pienituloisen työvoiman pois pääkaupunkiseudulta. Pienet palkat eivät riitä pääkaupunkiseudun vuokriin.
Hoitajien, päiväkotien työntekijöiden, kassojen ym saanti vaikeutuu. Juuri vaalien alla kokoomusvetoisesti torpattiin myös HSL-alueen tasahinta mikä olisi mahdollistanut työssäkäynnin vaikkapa Tuusulasta.
Myös leikkaukset kunnilta niistävät käytännössä peruskoulua ja koulutusta, mikä nostaa lukutaidottomuutta ja vähentää työllisten määrää. Jo nyt 14 % nuorista ei osaa lukea pärjätäkseen arjessa, sillä kaikkia ei ole varaa opettaa lukemaan.
Sosiaaliturva pienenisi reippaasti
Mm. Soslaaliturvan pienentäminen indeksijarrulla: Korkean inflaation aikana kuten nyt, pienennys on raju. Ruokajonot kasvaisivat ja lapsiperheköyhyys ja ikäihmisten köyhyys lisääntyisi. Velkakierteisiin putoaisi yhä suurempi osa.
Perheiden pahoinvointi lisääntyy, ja jengiytyminen lisääntyy,
Jo nyt lapsiperieden taloudelinen stressi luo pahoinvointia ja lisää huostaanottoja. Koulutus on muuttunut periytyväksi, ja lukutaito laskee.
Kuva: Lukutaito on edellytys yhteiskuntarauhalle, sillä se pitää nuoret mukana yhteisössämme. Lukutaito on laskenut viimeiset 15 vuotta, opetuksesta on leikattu liikaa. Omassa kunnassani sain viime budjettiin 37 erityisopettajaa ja lisäviikkotunnit äiidnkieltä ja matematiikkaa 1 ja 2 luokkalaisille. Työtä lukutaidon laskun kääntämiseksi nousuun on tehtävä vielä monta vuotta, ja mielellään koko valtakunnassa. 14 prosenttia nuorista ei tällä hetkellä osaa lukea niin että pärjäisi arjessa.
***
Avainsanat: lukutaito, hyvinvointiyhteiskunta verotus, tasa-arvo, yhdenvertaisuus, koulutus, työllisyysaste, työllisyys, työttömyys, syrjäytyminen, turvallisuus, jengiytyminen, veroparatiisit, kokonaistalous, kansantalous
Kirjoita uusi kommentti