Talousarvio nuijitaan, velka vähenee ja keinumaan pääsee tavellakin - maanantaina pitkä valtuusto
Talousarviokokouksessa hyväksytään myös vastaus aloitteeseeni keinumisesta: talvella keinuminen hyväksytään vihdoin.
Tässä esityslista:
6. Vuoden 2022 toinen osavuosikatsaus 1.1.-31.8.2022
Hyvin menee vielä vaikka taloutta varjostaa inflaatio, hoitovelka, investointivelka ja oppimisvelka. Velkaa on viime vuosina maksettu 250 miljoonaa pois, ja Vantaa on yksi vähiten velkaisista kunnista.
Investointivelasta:
- Investointivelka koskee päiväkoteja, kouluja ja ikäihmisten hoivan tiloja sekä teiden turvallisuutta.
- Päiväkotipula on huutava, ja oman alueen päiväkotiin voi olla yli vuoden jono. Matkat ovat kohtuuttomia. Se mikä puuttuu, on seuranta
- Koulut pullistetelevat tavalla mikä vaikeuttaa opetusta, kun kaikki eivät mahdu näkemään taululle saati mahtuisivat pöydän ääreen. Tuomelaa käytetä paisuntasäiliönä vaikka se olisi halpaa. Uudet koulut on liian pieniä. Espoon tapaan Vantaallekin tarvittaisiin huokeita tyyppikouluja korjauskierteisten 70-luvun betonibunkkereiden tilalle.
- Sisäilmakorjauksiin käytettäviä varoja vähennetään 5 miljoonasta 3,5 miljoonaan, ja väistötilojen puute estää kunnolla korjaamista. Sisäilmaongelmaisten tilojen terveyshaitan määrää seurata.
- Päiväkotien ilmanvaihdon puutteita ei järjestelmällisesti korjata, eikä ilmastonmuutokseen varauduta viilennyksillä. Elokuut tulevat kuumumaan.
- Lisäpanostus energiansäästöön torpattiin neuvotteluissa, vaikka olisi ollut taloudellisesti kannattavaa. Pihistelyt ilmanvaihdossa eivät ole ammatimaista energiansäästöä, vaan tehokas tapa tuhota rakennus ja huonontaa oppimistuloksia.
Oppimisvelka:
- Lukutaito sekä matemaattinen ja luonnontieteelinen osaaminen laskevat. Joka seitsemännellä on vaikeuksia selviytyä arjessa huonon lukutaidon vuoksi, ja ammatilliseen koulutukseen tulee nuoria joilta puuttuu perustaidot. Suomen tulisi saavuttaa edes EU:n keskitaso, nyt olemme sen alapuolella. Uusimaa tarvitsee lisää koulutuspaikkoja.
- Olen kiitollinen siitä että viranhaltijat ja valtuusto lähti mittaamaan lukutaitoa viime vuonna, ja sen perusteella nyt saadaan ekalle ja tokalle luokalle se luku ja matikan taidot sekä erityisopettajia. Tämä ei vielä oppimisvelkaa poista, vaan vaatii pitkäjänteistä tyätä osaamistason nostamsiessa, ja erityiseseti oppimiserojen kirimiseen.
Hoitovelka:
- Koronan haittoja kannattaisi ehkäistä nyt, vaikka vuoden parin verran pienellä velalla. 90-luvun laman säästöistä syntyi suuria kustannuksia: 1987 syntyneestä ikäluokasta 20% on mielenterveysongelmaisia ja 17% jätti opiskelun pelkkään peruskouluun. Tämä näkyy yhä lovena taloudessa. hoitovellalla on suuri taloudelli vaikutus vuosikymmeniä.
- Talous voidaan hyvin romuttaa myös hoitovelalla, oppimisvelalla ja investointivelalla.
7. Kouluruoka, siivous ja huolto eli Vantaan Tilapalvelut Vantti Oy:n yhteisökohtaisten omistajapoliittisten linjausten hyväksyminen
- Olen käynyt nyt useana päivänä ja eri yksiiköissä. Osa tekee tuoreista salaatit, osalla jotain pussikamaa. Salaattien määrissä on eroja.
- Ruuan maukkaus on yksi asia, ja reseptiikkaa pitää parantaa oppilaiden makuun. Silti suurin osa ruoasta oli hyvää näin aikuiseen makuun tai sitten ole vian itse tosi surkea kokki. Toinen haaste on asenne: jos kouluruuan syöminen on noloa, sitä ei voi ratkaista rahalla.
8. Hallintosääntö 1.1.2023
9. Vuoden 2021 arviointikertomuksesta aiheutuneet toimenpiteet
10. Asemakaavan muutos 002453 ja tonttijaon muutos, 94 Hakunila/ Vantaan ratikka: Hakunilan keskusta
- Ihmiset haluavat mennä sinne minne heidän tarvitsee mennä, ja moni linjastouudistus on osin epäonnistunut. HSL ei arvioi vaihdoista aiheutunutta haittaa. Kaikkia suoria linjoja ei saa lakkauttaa. Jos ratikka hyväksytään, se myllää joukkoliikennejärjestelmää, vaikka on liian hidas mm. pidempään työmatkaliikenteeseen. Me tarvitsisimme myös nopeaa joikkoliikennettä poikittaisiin liikkumiseen - ei vain rakentamista ja maapalapolitiikkaa. Ratikalla on mahdollista tehdä viihtyisää kauppunkia, kun se tehdään hyvin. Ydinongelma on se että ratikka on liian hidas.
- Ja sitten kaavasta ja rakentamisesta: on ääritärkeää se että Hakunilaa ei rakenneta asuntosijoittajien ehdoilla, vaan tehdääna asukkaiden ehdoilla viihtyisäksi. Jos rakastuu, pitää löytyä se perheasunto ilman niiden joilla on varaa muuttavat Espooseen tai Nurmijärvelle kun täältä ei isompia asuntoja löydy.
- Joukkoliikennejärjestelmä on romuttumassa: raidehankkeiden kasaamat infrakorvaukset nostavat lähivuosina lipunhintoja 30%. Infrakorvauslaskentamalli pitää uusia nopeasti.
- Myös korona on jättänyt joukkoliikenteen käyttöasteen vähän alhaisemmaksi mutta tämä olisi ratkaistavissa huokuttelevalla tasahinnalla.
- Lipunihntojen korotukset ajavat kierteeseen, jossa käyttäjät vähentyvät, josta syntyy vielä suurempi korotustarve. Vielä voimakkaammin vaikuttaisi linjojen karsiminen.
11 Asemakaavan muutos 002372 ja tonttijaon muutos, 61 Tikkurila / Neilikkatie 17
12 Asemakaavan muutos 002355, 68 Koivuhaka / Piitie 2
13 Asemakaavan muutos 002493 ja tonttijako, 15. Myyrmäki / Myyrmäen paloasema
- Kunnollista muuta paikkaa ei viranhaltijoiden mukaan llöytynyt, mikä nitistää lähiluontoa.
14 Asemakaava ja asemakaavamuutos 232700 ja tonttijako, 23 Kivistö / Kivistön lumikvartsi
15 Vastaus Mika Kasosen ja 22 muun valtuutetun aloitteeseen nuorisotyöntekijöitä Nikinmäen nuorisotilaan
Kiitos valtuutettu Kasoselle tärkeästä aiheesta. Nuorisotyöntekijöitä tarvitaan muuallekin Nikinmäkeen.
Jengiytymistä vastaan pitäisi tehdä toimenpidesuunnitelma ja miettiö yhdessä miten tätä vähennetään.Ennaltaehkäisyä unohtamatta: jos ei löydy hyvää harrasteporukkaa, voi syntyy paha porukka. Kouluille tarvitaan harrasteita johon menee mukaan myös ne jotka eivät nyt harrasta.
16 Vastaus Tiina Tuomelan ja 28 muun valtuutetun aloitteeseen maksuttomasta aamupalasta oppilaitoksiin
Aamupalan syöminen parantaa oppimistuloksia: lapset jaksavat keskittyä paremmin.
17. Vastaus Reija Frimanin ja Jussi Särkelän sekä 21 muun valtuutetun aloitteeseen: Taiteilijaresidenssien perustaminen Vantaalle
18. Vastaus Jussi Särkelän ja 21 muun valtuutetun aloitteeseen: Järjestöjen vaikutuksen vahvistaminen
19. Vastaus Sirpa Kauppisen ja 32 muun valtuutetun aloitteeseen sallitaan leikkipuistoissa ympärivuotinen keinuminen
- 2014 saakka väännetty. Asiasta olen kirjoittanut parikin kirjaa Vantaan sanomiin, ja olen supertyytyväinen etät meilä on nyt aikaansaapa ja osaava virnahaltija, joka on valmis selvittämään asian. Lämmin kiitos lasten puolesta, tämä on pieni asia aikuisille, muta tosi iso asia sadoille lapsille.
- Vantaa kiusaa lapsia - keinut lukolla ylhäällä (Vantaan sanomien mielipidekirjoitus 2014)
- Pitääkö vantaalaislasten käydä keinumassa kuntarajan toisella puolella? Vantaa on maan suurimmista kaupungeista ainoa, jossa keinut poistetaan talveksi (Vantaansanomien mielipide 2020)
- Leikkipuistojen keinut poistetaan käytöstä Vantaalla – tässä syy (Vantaan sanomien artikkeli 2017)
- 2022 Aloitteelle näytettiin vihreää valoa valmistelussa ja kaupunginhallituksessa. Talvikeinumisen sallinta nuijitaan valtuustossa 14.11.2022 sopivasti lasten oikeuksien viikon jälkeen. Asiat voivat olla pieniä aikuisille, mutta suuria lapsille.
20. Vastaus Juha Suoniemen ja 29 muun valtuutetun aloitteeseen Myyrmäen Toteemiaukion suihkulähteen kunnostus
- Vuosia ihana suihkulähde ihastutti, olisi hienoa saada se jälkeen toimimaan.
21. Yleiskeskustelu talousarviosta 2023 ja taloussuunnitelmasta 2023-2026
- Bloggasin tästä erikseen. Joukkoliikenteeseen tarvittaisiin suoria linjoja, ja vihreät äänestävät 200 000 euron lisäyksestä joukkoliikenteseen.
22. Talousarvio 2023 ja taloussuunnitelma 2023–2026
Lukutaitoon, luonnon monimuotoisuuteen ja pieniin palkkoihin panostetaan, mutta suorat linjat linjat ja energiansäästö torpattiin budjettineuvotteluissa.
23. Vantaan kaupungin kiinteistöveroprosentit vuonna 2023
- Veronkorotuksia ei ole luvassa.
Kirjoita uusi kommentti