Asunnoton on kohdattava ihmisenä
Asunnottmuus voi johtua monesta syystä - kuten perheväkivallasta, yllättävästä työttömyydestä tai konkurssista, sisäilmaongelmasta, päihteistä, luottotietojen menettämisestä, sodasta tai erosta.
Vaikka ARA:n selvityksen mukaan asunnottomia on reilu 4000, vailla vakinaista asuntoa olevien määrä on suurempi. Moni nukkuu paikassa jossa ei haluaisi tai jatkaa väkivaltaista suhdetta, kun ei ole vaihtoehtoja. Pääkaupunkiseudulla arvioidaan olevan 7000 asunnotonta.
Asunto ensin on hyvä periaate. Tämän jälkeen voidaan keskittyä ongelmien ratkaisuun. Ne eivät ole kaikilla samoja.
Päihdeongelmiin liittyy usein mielenterveysonglemat ja terapian tarve. Vaikka kaikki huumeiden käyttäjät ovat entisiä kokeilijoita, usein taustalla on myös tarve tukea mielenterveyttä.
Asunnoton on kohdattava ihmisenä ilman leimoja. Kaikki eivät suinkaan ole päihdeongelmaisia. Eikä kaikilla samat ratkaisut sovi. Järjestelmä on jäykkä eikä leimoja pitäisi lyödä - ja jos vääriä tulee, ne pitää voida korjata. Esimerkiksi päihdeleima jää papereihin, vaikka ei olisi päihteitä koskaan käyttänyt ja voi estää työn saannin.
Velkaongelmaisen tulee päästä velkajärjestelyyn ja siten päästä kierteestä missä voittavat vain perintäyritykset. Hyväkään palkka ei välttämättä riitä lyhennyksiin, vaan velka saattaa vain kasvaa korkeiden korkojen vuoksi.
Espanjalaistutkimuksen mukaan asunnottoman väkivallan riski on 12-kertainen. Asunnottomina elävillä kuusi kertaa terveyskeskuskäyntejä ja 16 kertaa sairaalapäivystyskäyntejä enemmän kuin muilla (Socca 2001). Tampereella selvitettiin että yhteiskunta säästää julkisissa palveluissa 5 000 euroa/vuosi vakinaisella asunnolla. Asunto ensin -malli tulee halvemmaksi kuin pihistely asunnoissa.
Asunnoton on kohdattava yksilönä, kysyttävä millaista tukea tarvitsee. Asunnottomuus ei ratkea vain huokealla asuntotuotannolla tai asumistuella. Se ratkeaa asunnoilla, mutta myös oikea-aikaisella avulla erilaisissa haasteellisissa elämäntilaiteissa joihin kuka tahansa voi joutua. Itsemääräämisoikeus asumisen suhteen rakentaa pohjan muille elämän perusasioille.
Suomessa asunnottomuutta on vähennetty siinä missä se muussa EU:ssa on kasvanut. Kuitenkin asunnottumuuteen liittyviä ongelmia ei ole aina tunnistettu. Asunnottmuuden ennaltaehkäisyssä on myös paljon tehtävää.
Riski asunnottomuudesta kasvaa vaikkapa lukutaidottomuudella. 10 prosenttia nuorista ei osaa lukea niin että pärjäisivät elämässä.
***
#asunnottomuus #aikuissosiaalityö #asunto #kodinton #koti
Kirjoita uusi kommentti