Veronkierto pois
Valtiontalouden säästötarve on yhtä suuri kuin veronkierrolla kadonnut verokertymä. Hallituksen viimeaikaiset esitykset ovat vain lisänneet verosuunnittelun mahdollisuuksia ja määrää. Edes EU-tasolla perussuomalaiset, kokoomuslaiset ja keskustalaiset mepit eivät ole valmiit hilltisemään verokeinottelua.
Valtion tuleja ja veropohjaa tulee laajentaa suitsimalla verosuunnittelua. Se että monikanalliset yrityset maksavat veroja, helpottaa suomalaisten pienyritysten kilpailuasemaa. Nyt monikansalliset maksavat murto-osa veroista joita pienyritykset maksavat. On myös oikeudenmukaista, että myös rikkaat pääomat maksavat veroja.
Hetemäen työryhmän säästökuuri - 2 miljardin leikkaukset sekä 3 miljardin säästö sosiaali- ja terveydenhuollosta - riuhtoisi kansantaloutta huonoon suuntaan. Sen sijaan on hyvä miettiä tulojakin:
Verot kannattavat
Säästötoimilla saatetaan heikentää taloutta: tulonsiirrot pienituloisille kasvattavat kotimaista kysyntää ja niistä leikkaaminen loisi taantumaa. Säästöt aiheuttavat myös terveydellisiä ja sosiaalisia ongelmia, jotka aiheuttavat merkittäviä kustannuksia tulevaisuudessa.
Taloushistoriallisesti korkea veroaste korreloi selkeästi talouskasvun kanssa. Pienituloisten tulonsiirrot kasvattavat kotimaista kysyntää, sillä ne menevät juurikin ruokaan. Suurituloisten suuremmat tulot eivät kotimaista kysyntää lisää, joten suurituloisten verojen pienennys ei lisää talouskasvua.
Veronkierto tuo säästöt kouluihin ja hoivaan
Koulut ja terveydenhuolto aiheuttavat suuren osan valtion menoista. Koulutukseen on panostettava, jotta tulevaisuuden kilpailukyky ei kärsi - tästä muistuttaa myös Elinkeinoelämän Keskusliitto. Kahdessa hallituskaudessa koulutuksesta on leikattu 1,5 miljardia. Myös kouluttautumismahdollisuuksia on leikattu: 43% vain peruskoulutodistuksen saaneista nuorista on joutunut rajoittamaan opintojaan taloudellisista syistä. Tämä on huono juttu tulevaisuuden työmarkkinoille.
Soteuudistus kasvattaisi veronkiertoa ja kuluja
Asiantuntijat ennustavat sosiaali- ja terveyskulujen kasvavan sote-ehdotuksen myötä, eikä se toisi hallituksen lupaamaa 3 miljardin säästöä. Tämän lisäksi sote-ehdotus valuttaisi valtion verorahoja yhä enemmän veroparatiiseihin. On myös epäinhimillistä niistää sairaanhoitoa ja ikäihmisten hoivaa - jo nyt Suomi käyttää yli 65-vuotiaiden hoivaan huomattavasti vähemmän kuin muut Pohjoismaat.
Kuntoutus ja ennaltaehkäisy säästäisi
Liiat leikkaukset ikäihmisten kuntoutuksesta kasvattavat hoitokustannuksia, samoin leikkaukset opetuksesta lisäävät koulupudokkaita ja syrjäytyneitä. Ennaltaehkäisyyn panostaminen vähenisi leikkausten myötä edelleen, sillä lakisääteisestä ei voi paljoa leikata. Tämä tulisi pitkällä aikavälillä erittäin kalliiksi.
Näiden säästöjen sijaan kannattaa laajentaa veropohjaa vähentämällä mahdollisuuksia verovälttelyyn.
* * *
Linkkejä:
Kirjoita uusi kommentti