Ikäihmisten hoiva, varhaiskasvatuksen laatu ja erityisopettajien pätevyys valtuustinfossa
Valtuustoinfossa käsiteltiin myös yksityistä ikäihmisten hoitoa ja varhaiskasvatusta sekä epäpäteviä erityisopettajia. Valtuustoon taas on tulossa Lentorata ja Lidlin Vantaankosken kaava. Oirekyselyä tekevä tutkija ei yhäkään ole saanut kuntatutkimuksia kaupungilta.
Ikäihmisten hoiva
Ikäihmisten hoivaan, mitoitukseen, ravitsemukseen sekä mm. sisäilmaongemien seuraamiseen sain jo facebookissa ison kasan vastauksia suoraan apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salmiselta. Valtuustossa käsiteltiin aihetta edelleen. Erittäin huolestuttavaa oli aliravittujen ikäihmisten keskittyminen joihinkin hoivakoteihin. Sosiaali- ja terveuslautakunta päätti yksimielisesti tehdä odottamattoman tarkastuskäynnin kaikkiin yksityisiin palvelutaloihin vielä tämän vuoden aikana. Päätös on oikea, sillä valvonta ei ole riittänyt.
Vantaan hoivapalveuista leijonanosa on kilpailutettuja. Vaikka ikäihmisten hoivassa on varmasti suurella sydämellä tekeviä pieniä yrityksiä ja yhdistyksiä, pörssiyhtiöiden toiminta on ollut liian usein puutteellista. Voitto on haettu kustannustehokkuudella eli pihistelemällä henkilökunnassa ja hoivassa. Tämä on kestämätöntä, sillä ikäihmisten onnellisuus, huvinvointi, elämä ja kuolema on täysin riippuvaista hoivan laadusta.
Lehdistö on uutisoinut hoivakotien tilanteesta vuosia, ja olen myös puhunut sen pohjalta monena vuonna asiasta, mutta vasta nyt vaalien alla tähän ollaan tarttumassa. Toivottavasti lupaukset eivät jää koulutuslupausten kaltaisiksi säästöiksi vaalien jälkeen. Kahdessa hallituskaudessa on leikattu niin hoivasta, koulutuksesta kuin varhaiskasvatuksesta.
Varhaiskasvatuksessa sijaisia ei aina hankita
Varhaiskasvatuksessa yhtenä ongelmana on kikkailu mitoituksella ja sijaiisia hankitaan vasta kun kaksi työntekijää on pois. Odottamalla aamuun sijaisten hankinnassa usein sijainen jää hankkimatta. Sijaisista on myös pulaa. Kysyin kysymyslistan varhaiskasvatuksesta jo ennen kokousta, tässä vastaukset.
a) Hankitaanko päiväkotiehin sijainen aina jos on etukäteen tiedossa työntekijän poissaolo, eikä odoteta aamuun sitä tietoa onko lapsia ehkä poissa?
Vastaus: Mikäli etukäteen tiedetään, että useampi työntekijä on poissa yhtä aikaa, tilaus Seure OY:lle tehdään välittömästi, kun tieto on päiväkodin johtajalla. Mikäli tiedetään, että myös lapsia on poissa, sijaisen tilaamista harkitaan henkilöstön kokonaistilanteen perusteella. Mikäli vain yksi työntekijä on poissa, tilausta ei välttämättä tehdä edellisenä päivänä.
b) Seurataanko työntekijöiden alimiehitystilanteiden yleisyyttä ja jos ei, niin olisiko tähän tarvetta eli aiotaanko seurata jotenkin?
Vastaus: Varhaiskasvatuksessa seurataan päiväkotien käyttöastetta säännöllisesti, kuukausittain. Kuukausiraportti pohjautuu päivittäiseen raporttiin. Poikkeamiin reagoidaan. 100% käyttöasteen ylitykset ovat yksittäisiä tapauksia. Varhaiskasvatuspäälliköt seuraavat alueidensa raportteja. Pääsääntöisesti yksiköiden käyttöaste on alle 100%. Päiväkodinjohtaja seuraa lasten ja henkilöstön välistä suhdelukua päivittäin.
c) Voidaanko kasvatusvastaavaksi nimetä kouluttamaton henkilö ja jos voidaan, kenen päätöksellä ja onko asiasta ohjeistusta, ja jos ei, niin tulisiko sellainen tehdä?
Vastaus: Seuresta tilatut sijaiset voivat toimia hoito- ja kasvatushenkilöstönä vaikka heillä ei ole muodollista kelpoisuutta. Vantaa kaupunki ostaa sijaistyövoimaa Seure OY:stä kaupunkitasoisen sopimuksen mukaisesti. Vantaan kaupunki voi palkata sijaiseksi henkilön vailla muodollista kelpoisuutta enintään yhdeksi vuodeksi, mikäli kelpoisuusehdot täyttävää henkilöstöä ei ole saatavilla.
d) Onko havaittu haamutyöntekijöitä ja miten asiaa valvotaan?
Vastaus: Ei ole. Esimerkiksi työvuorosuunnitelma paljastaisi, jos sinne olisi merkitty ”haamutyöntekijöitä”, joita ei oikeasti ole.
e) Voiko Vantaalla olla tilanteita joissa kaksi pk-ryhmää olla samassa tilassa jolloin lasten tosiasiallinen määrä nousee korkeaksi? (Artikkelissa viitattii tällaiseen)
Vastaus: Vantaalla (kuten muissa pääkaupunkiseudun kunnissa) on myös päiväkoteja joissa toimii kaksi 14 lapsen ja kahden kasvattajan ryhmää muodostaen kotialueparin. Kotialueparit hyödyntävät samoja tiloja pedagogista toimintaa rytmittämällä. Toiminta suunnitellaan niin, että päiväkodin oppimisympäristöä hyödynnetään monipuolisesti sisällä ja ulkona ja toiminta toteutetaan pienryhmissä. Kyse on uudesta pedagogisesta ajattelumallista, jossa 14 yli 3-vuotiaan lapsen ryhmä on toimivampi ratkaisu kuin 3 kasvattajan 21 lapsen perinteinen ryhmä.
f) Mikä on mitoitus lapsi/m3, ja laskentaanko siihen myös teiset, siivouskomerot, keittiöt ym? Lasketaanko lukua, jossa mm. lapsilta kiellettyjä alueita ei ole mukana? Mikä on pienin mitoitus mikä on käytössä? Mitkä päiväkodit ovat "tiukilla" ja mitkä alueen pahimpia? (Me valtuutetuthan investointibudjetista ynnä muusta päätämme, joten hyvä tietää päätösten vaikutukset).
Vastaus: Uusissa päiväkodeissa toimitilat mitoitetaan uuden päiväkotikonseptin mukaan 8.17m2 / tilapaikka. Todellisuudessa lapsia on aina vähemmän, koska tilapaikka lasketaan siten, että kaikki lapset ovat yli 3-vuotiaita. Tämä sisältää kaikki käytössä olevat tilat, lukuun ottamatta teknisiä tiloja. Vanhoissa päiväkodeissa tavoitteena on ollut huoneistoala 9m2/lapsi. Pienin on tällä hetkellä Aisakellon päiväkoti, jossa on n. 7 m2/lapsi. Suunnitelmana on luopua tilasta, jos mahdollista. Vaihteluväli on tällä hetkellä 8 – 12 m2/lapsi vanhoissa päiväkodeissa.
g) Kerrotaanko vanhemmille mahdollisesta alimiehityksestä, jolloin vanhemmat voivat yrittää järjestellä muita hoitojärjestelyitä? Entä kerrotaanko vanhemmille mitkä ovat tila ym. velvoitteet ja miten ne kyseisessä paikassa täyttyvät?
Vastaus: Tilanteissa, joissa henkilöstön määrä ei riitä kaikkiin työvuoroihin, päiväkodinjohtaja on yhteydessä lasten huoltajiin ja informoi henkilöstötilanteesta sekä neuvottelee mahdollisuudesta lyhentää lapsen varhaiskasvatusaikaa.
h) Miksi hoitajilla ei ole suunnitteluaikaa, vaikka ovat pisimmän ajan lasten kanssa? Miten varmistetaan, etteivät lapset ole vain hoitajanvarassa kun henkilöstörakennetta muutettiin ja siirrettiin suunnittelu, palaverit ja keskustelut kahdelle opettajalle?
Vastaus: KVTES:n mukaan varhaiskasvatuksen opettajille on määritelty suunnittelu- ja arviointiaika (SAK-aika) joka on keskimäärin 13 % työajasta. Tämä voidaan toteuttaa päivittäin- viikoittain tai aika voidaan käyttää jonakin muuna ajankohtajana tiiviimpänä ajanjaksona. Lastenhoitajat osallistuvat työaikana säännöllisesti lapsiryhmän tiimin kokouksiin. Tarpeen mukaan lastenhoitajille järjestetään valmisteluaikaa.
i) Kuinka suuri on päiväkodeissa työskentelevien sairaspoissaoloprosentti? Mitkä päiväkodit nousevat esiin poikkeavan suurella sairaslomaprosentilla, ja miten tähän on yritetty saada apuja?
Vastaus: Vuonna 2018 varhaiskasvatuksen sairauspossaoloprosentti oli 5.87% . Alla 4 vuoden seurantatieto. Sairauspoissaoloja torjutaan kaupunkitasoisella terveysjohtamisella, jossa vuosittain asetetaan tavoitteen yhdessä työterveyshuollon kanssa. Painopistettä on siirretty ennaltaehkäisevään toimintaan kuten työergonomian parantamiseen, väkivalta ja uhkatilanteiden ilmoitusten tekemiseen ja niiden pohjalta tilanteiden läpikäyntiin ja toimenpiteiden suunnitteluun. Kunta 10 pohjalta kaikki varhaiskasvatuksen työyksiköt ovat juuri tehneet suunnitelmat työyksiköittäin. Toinen keskeinen painopiste on työnhallinnan parantaminen, jota tuetaan vertaisoppimisella ja osaamisen kehittämisellä. Joskus työnhallinan puutteissa on kyse osaamisen vajeista. Itsensä johtamista ja joustavampaa työnjakoa myös vahvistetaan. Johto tukee näiden toimenpiteiden toteutumista. On tärkeää, että toimenpiteet on laadittu myös yksikkötasolla, jossa edistymistä voidaan seurata.
Sairauspoissaolot %
|
1-12/2018 | 1-12/2017 | 1-12/2016 | 1-12/2015 |
Varhaiskasvatus yhteensä |
5,87 | 5,35 | 5,88 | 5,89 |
Epäpäteviä erityisopettajia
Valtuustoinfossa käsiteltiin myös Minna Atiyen kysymys erityisopettajien epäpätevyydestä. 23% vantaalaisista erityisopettajita on epäpäteviä. Rikkana sopassa on se, että epäpätevät saattavat ohittaa haussa pätevät - ja Vantaa on joutunut ainakin kolmasti hallinto-oikeuteen epäpätevän valinnasta yli pätevän (ja hävinnyt). Minna Atiyen saamat vastaukset tästä asiasta eivät olleet yhtä eksakteja kuin varhaiskasvatuksesta saadut luvut.
Pätevien opettajien pitämiseksi Vantaalla on mm. lisättävä tukea ja henkilökuntaa: täytyy olla mahdollisuus myös keskittyä opetukseen, ei vain oppilaiden hengissä pitämiseen.
Kuntalaisaloitteet yhä hukassa
Maanantain valtuustossa on kuntalaisaloitteet tiedoksi valtuutetuillekin. Kaikkia kuntalaisaloitteita vastauksineen ei yhäkään löydy mistään nettisivuilta. Osa vastauksista on surkeita. Kuntalaisten tahdon huomioiminen on erittäin tärkeää, ja vantaan avoimuuden, osallisuuden ym mukaista. Tähän on saatava parannus. Vihreät ovat vaatineet aloitteet vastauksineen tiedoksi, ja kehitys tässä on edennyt hitaasti.
Maanantain valtuustossa myös lentorata (jossa vaihtoehtoja ei verrata) ja harrastevälinelainaamo (jolle näytettiin kohtalaisen vihreää valoa). Vaula norrenan aloite nuoriso/asukastilasta Mikkolassa torpattiin.
Tässä maanantain lista:
Kirjoita uusi kommentti