Sisäilma-asioissa paljon työtä
Budjetin vaikuttavin asia sisäilmapuolella on sisäilmakorjausten onnistumisen mittaaminen terveyshaitan vähentymisellä. Sillä terveyshaittaahan sisäilmaokrjauksissa poistetaan. Liian usein luemme kuntoraporteista samat suositukset vuodesta toiseen, kun korjauksissa ei poisteta kosteudenlähdettä. Tämä tuottaa huolellisempia korjauksia oikeilla metodeilla.
Vantaan on mukana satakuntahankkeessa mikä on noteerattu myös valtakunnan medioissa. Hankkeesta saadaan tutkittua tietoa esimerkiksi millaisella ilmanvaihdolla ja millaisia korjausmetodeilla ja huollolla saadaan sisäilmaongelmien terveyshaitat minimoitua. Tämä on tärkeä jotta saadaan vähennettyä kustannuksia.
Kuten valtuutettu Kaukola toi esiin, yksi sisäilmaongelmien aiheuttaja on ilmanvaihto. Se nostettiin neuvottelukunnan elokuun pöytäkirjan mukaan yhdeksi yksimielisesti budjettikeskusteluun nostettavista asioista. Pöytäkirja ei kulkeutunut ryhmille. Tähän tulee kiinnittää ensi vuonna huomiota, jotta vanhoissa päiväkodeissa ei vedetä viemäristä hajua pidettäessä pelkkää poistoa öisin.
Kannan hieman huolta väistötilapolitiikasta. Jos väistötiloja ei aktiivisesti etsitä, akuutissa tilanteessa pikanhankinta tulee kalliiksi. Tämän lisäksi väistötilat säästävät sairaskuluissa ja pitävät lapsetkin terveenä työelämään. Monessa kunnassa väistötiloja hankitaan huomattavasti herkemmin terveyshaitan välttämiseksi.
Hienoa että päätimme mahdollistaa myös sisäilmasta sairastuneille koulunkäynnin.
Tulevassa rakentamisessa kannattaisi tarkastella rakennusmateriaaleista haihtuvia päästöjä sekä parantaa rakentamisen laatua jotta tilat ovat mahdollisimman monelle soveltuvat.
Toivon Vantaan asettavan saman tavoitteen kuin Espoo: tulevaisuudessa yksikään lapsi ei sairastu sisäilmasta. Oirekysely tuo varmasti tietoa siitä missä järjestyksesä ja mitä kannattaa korjata.
Kun kysyin korjausrahan riittävyydestä, sain viranhaltijan vastauksena että oirekyselyn sijaan korjaustarpeet lähtevät teknisistä selvityksistä. Hei, nyt insinöörinä sanon että nyt tekniikkaan luotetaan vähän liikaa. Haluamme selättää sisäilmaongelmat. Kyllä se oireksyey tehdään juuri siksi että saadaan tietää missä kunnossa tilat on ja priorisoida korjaustarpeet.
Lähes kaikkien puolueiden ryhmäpuheissa tuli esiin se että jotta neuvottelukunta voi tehdä työnsä, sen tulee voida tehdä johtopäätöksiä. Kiitos tästä. Näin hyvällä yhteistyöllä sisäilma-asioita viedään eteenpäin.
Budjetin suurimmat heikkoudet:
- Väistötiloja tarvitaan enemmän. Näillä kunnomlla korjaaminen ei onnistu, eikä terveyshaitan vuoksi lapsia siirretä puhtaisiin tiloihin.
- Ilmanvaihtoon tarvittaisiin 1,5me. Pihistely ilmanvaihdossa tuhoaa rakennuksia ja lasten terveyttä.
- Sisäilmakorjausraha on vain 5me, ja se ei tule riittämään.
* * *
Linkkejä:
- Budjettipuheeni kouluista, varhaiskasvatuskesta ja ikäihmisistä
- Budjettipuheeni ilmastosta
- Helsingin sanomissa ilmanvaihdosta: HS-selvitys paljasta: Pääkaupunkiseudun koulut täyttyvät haitallisella ilmalla, ja syy on ikivanha käytäntö – ”Tämä on se kaikkein pahin tilanne”
- Blogi Koulurakentaminen voidaa tuplata (jos koulurakentamisen hinta saataisiin laskettua samalle tasolle kuin Tuusulassa tai Keravalla ym, samalla hinnalla saataisiin tuplamääärä kouluja).
- Blogi CLT- ja hirsirakentaminen säästää luontoa ja vähentää homeriskiä
- Kuivaketju 10 -malli (vähentää rakentamisen kosteusriskejä, ajoin osaksi strategiaa)
- Koulujen kuntoraportit (ylläpitämäni sivusto, muutamia uusimpia kuntoraportteja löytyy myös Vantaan kaupungin sivuilta)
- Helsingin sanomat: Hallitus haluaa kuntien purkavan kuntien vanhat homekoulut.
Kirjoita uusi kommentti