Vantaan vetovoimaisuus varmistetaan budjetissa: terveissä kouluissa ja laadukkaassa opetuksessa
Budjetin lähetekeskustelussa pidin puheen kouluista: Vantaa tarvitsee pitovoimaa. Ja wow- asioita.
Ja miten se onnistuu? Eräs isä kirjoitti:
Kun ajoin kerran Espoosta Vantaalle, ja peltojen jälkeen ilmestyi kylä jonka keskellä on koulu, ihastuin. Ajattelin että tuonne haluan lapseni. Näin päädyin Vantaalle, vaikka en ollut aiemmin ajatellutkaan Vantaata asuinkuntana, olin etsinyt asuntoa vain Espoosta.
Tämä on hyvin tyypillinen tarina.
Sellaisia tarinoita me tarvitsemme lisää. Vetovoimatekijöitä.
Tällä hetkellä paikalliset lapset eivät pääse alueen kouluun, vaan kaikki kulkevat pitemmän matkan. Tuomela käyttöönotto on paitsi wow ja pitovoimatekijä, se on myös taloudellista: olemassa olevasta terveestä koulusta löytyy kaikkein halvimmat oppilaspaikat. Se on valmis koulu.
Palveluverkkosuunnitelmassa on yli 700 oppilaspaikkaa yli laskennallisten oppilasmaksimien, jotka nekin ovat ylibuukattuja. Suunnitellut rakennukset eivät yksinkertaisesti riitä. Investointisuunnitelma ei riitä.
Lapsiperheet ovat kuitenkin niitä jotka sijoittuvat pitkäaikaisesti Vantaalle. Erityisesti koulutetuille koulut ovat tärkeitä.
Vantaa voisi olla ensimmäinen alueen kunta joka rakentaa hirsikoulun. Se on vetovoimatekijä.
Myös sisältö tarvitaan: Onko Vantaalla koulutarjonta kielille, liikunnalle, taiteille, luonnontieteille, robotiikalle jne houkuttelevaan. Ja riittääkö erityinen tuki niin että on opiskelurauha, ja kaikki pysyvät mukana.
Onko opetus laadukasta ja rakennukset terveitä, ratkaisee sen, miten vetovoimainen vantaa on. Ja se taas ratkaistaan budjetissa.
Kuva: Tuomelan koulu on ollut yksi merkittävä vetovoimatekijä Vantaalle. Tulevien ekaluokkalaisten sijottamisessa lähikoulurakennukseen ei ole syytä viivytellä, vaan koulurakennusta on alettava höydyntämään vetovoimatekijänä. Nämä helmet on hyödynnettävä.
Kirjoita uusi kommentti