29.3.2018
Ajankohtaista Vantaan sisäilma-asioissa
Tuleva palveluverkko, ilmanstoinin mitoitus ja korjaussuunnitlema olivat sisäilma-asioiden neuvottelukunnassa.
PALVELUVERKKOUUDISTUS
Neuvottelukunnalle esiteltiin palveluverkkouudistus. Nämä palveluverkkoselvityksen ongelmat nousivat esiin:
- Oirekyselyn tulokset olisi hyvä huomioida yhdessä teknisen kuntotiedon kanssa palveluverkkoselvitystä tehdessä.
- Ilmanvaihdon mitoitus tulisi huomioida suhteessa henkilöstömäärään. (=ei voi sulla tiloja täyteen, jos iv ei riitä).
- 15 vuoden Korjaus- ja ylläpitokustannukset tulisi verrata uudisrakennuksen kustannuksiin. (=korjaaminen voi olla kalliimpaa kuin purkaminen, eikä rakennuksen käyttöikä aina kovin paljona pitene jos kyse on esim. 60-70 luvun ongelmakohteesta).
Tämän lisäksi nousi huoli Boost Brothersin selvitysten (johon palveluverkkoselvityskin pohjaa) käyttö: niissä korjausvelka on nolla sisäilmangelmaisissa rakennuksissa, joita korjataan yhtenään, ja terveet tilat, joita ei tarvitse rempata, näyttävät siinä purkukuntoisilta.
(Virkamies myönsi ja itse vielä avasi ongalmaa, mutta jatkaa BB:n selvitysten tekemistä ja käyttöä.)
- Mielestäni koko selvitystapa pitäisi heittää kaivoon, sillä se ei sovellu kiinteistökantaan jossa on sisäilmaongelmaisia kiinteistöjä mukana.
KORJAUSSUUNNITELMA
Tämän lisäksi esiteltiin korjaussuunnitelmaa, jossa laadunvarmistuksesta uupui strategian mukainen korjauksen jälkeinen oirekysely.
Korjaussuunnitelman yksittäisistä kouluista ei ehditty keskustella. Esim. Peltolan koulun sädesienipitoisuudet eivät pintamateriaalin paikkuulla ja tiivistämisellä poistu.
ILMASTOINTI
Lisäksi esiteltiin ilmastointiasioita. Iso ongalma on päiväkodit, joissa on pelkkä poisto ilman kunnollista tuloilmaa. Tämä aiheuttaa alipaineen joka vetää rakenteista epäpuhtauksia, luo näihin rakenteisiin kosteusvaurioita ja vetää viemäreistä rikkivety yms yhdisteitä. Käytännössä viemärinhaju moninkertaistaa kosteusvauriomikrobien terveysvaikutukset.
- Pyysin Pekka Walleniukselta selvitystä siitä kuinka monessa kohteessa on tuo tilanne.
Hassua oli että siihen on kaksikin halpaa ratkaisua, eikä se vaadi aina kallista ilmanvaihtoputkistojen ja koneiden vaihtoa:
a) jaksoittain täysin päällä oleva ilmastointi (siis tulu ja poisto yhtäaikaa niin että ei synny alipaineisuutta, mutta vaikka vain joka toinen tunti), tai sitten
b) tuloilmaventtiilen tekeminen seiniin tai oviin niin että siitä ei tule niin alipaineinen.
Tämän perään olisi hyvä katso mm. Teknisessä lautakunnassa ja opetuslautakunnassa että asialle tehdään jotain asap. Neuvottelukuntahan ei montaa kertaa vuodessa kokoonnu.
Voi olla että seuraavassa budjetissa otetaan kantaa ilmanvaihdon kustannuksiin. Tulee muistaa että mm. Tuusula luopui pihistelystä ja pitää iv.n päällä 24/7. Toisessa kunnassa Uudellamaalla alipaine oli homehduttanut yhden koulun purkukuntoon, eikä sielläkään enää ”säästetä”.
Ammattimainen energiansäästö ei pienennä ilmanvaintoa vaan parantaa sitä. Sen sijaan se tapahtuu
a) tasaamalla lämpökäyrät. Esimerkiksi kaupungintalolta löytyi tiloja yli 25C:ssä, mikä on jo liikaa. Termostaattien säädöt (ja linjaventtiilien säädöt jos eivät riitä.)
b) uusimalla iv-laittaita jolloin mukaan tulee mm. lämmön talteenotto tai tehokkaammat laitteet.
c) tarkastamalla vesikalosteet mahdollisten vuotojen varalta sekä hanojen juoksu.
d) toki lämpökamerakuvaus tms. Paljastaa ilmavuotokohdat ja kylmäsillat, joita voi sitten tiivistellä.
e) päivittämällä lämmitysjärjestelmää esim. siirtymällä maalämpöön.
Ilmastotavoitteet tulisi siis saavuttaa järkevästi monin muin tavoin eikä vain pienentämällä ilmanvaihtoa.
Ilmanvaihdon kustannuksia tarkastellessa tulisi huomioida myös riskit kaupungn kiinteistöomaisuuteen sekä sairas- ja poissaolo- ja terveyskulut. Näitä ei nyt huomioida kun puhutaan ilmastoinnista.
OIREKYSELY
Vaikka kaupunginhallitus poisti oireikyselyn tarjouspyynnön rajaamisen THL:n oirekyselyyn maanantain kokouksessa, ja hyväksyi oireikyselyn teettämisen, niin virkamies kertoi tiistaina tämän kokouksen lopussa että oirekyselyä ei saa tehtyä tänä vuonna koska se on liian monimutkainen - ellei se ole THL:n oirekysely. Enpä ole koskaan tavannut noin reipasta luotttamushenkilöiden yli kävely-yritystä.
Kirjoita uusi kommentti