Kunnollinen oirekysely ilman vetkuttelua
Oirekysely on maanantain kaupungihalliltuksen listalla. Jostain syystä virkamiesvalmistelu on halunnut lisätä esittelytekstiin sen, että sen pitäisi olla THL:n kysely. Sisäilma-asioiden neuvottelukunta on tehnyt laatukriteerit joiden yli nyt käveltäisiin.
Erityisesti ei THL:n uutta kyselyä, koska se ei anna kunnollsia tuloksia. THL:n kyselyssä
- Vertailuaineisto eli normitilanne perustuu 9:ään sisäilmaongelmista epälytyyn kouluun. Se vääristää tulosta.
- Edes 30 % viikottaista terveyshaittaa ei riitä. Tämä ei ole normaalia oirekyselyissä.
- THL ei kysy infektiosairauksia, jotka ovat nimenomaan lapsille oleellinen indikaattori.
Kysely ei käytännössä kerro lasten altistumisesta kovinkaan paljon. Siksi asiaan perehtyneessä toimielimessä halutaan a) validoitu lomake b) lasten infektiosairaudet jne. Tämän vuoksi listatekstistä pitäisi poistaa 3 riviä jossa viitataan THL:n oirekyselyyn.
Toivoisin että nyt luotettaisin asiantuntijaneuvottelukuntaan ja otettaisiin rohkeasti laadukas kysely, jolla on laaja vertailuaineisto ja joka soveltuu hyvin myös lapsille.
Miksi vetkuttaa syksyyn
Virkamiehet olivat myös lisänneet esittelytekstiin sen että sen voi toteuttaa syksyllä. Toimikunta oli toivonut kyselyn toteuttamista viipymättä. Flunssa- ja siitepölykaudet kyllä huomioidaan ammattimaisessa kyselyssä.
Henkilöstö on osa kyselyä
Virkamiehet olivat lisänneet esittelytekstiin myös sen, että henkilöstön osalta kysely olisi nykyisen työterveyshuollon käyätäntöjen mukainen. Tällä ei kuitenkaan saataisi vertailukelpoista aineistoa.
Erityisen tärkeää se on päiväkodin henkilöstölle, sillä päiväkodeista kysellään vain henkilöstö. Mikäli pitäydytään työterveyshuollon suppeassa käytännössä, pitäisi kysely laajentaa myös lapsiin.
Aloite altistuneiden tiloista
Aloitteessa vaaditaan altistuneille lapsille tervetta ”parakkikoulua” tai muuta tervettä tilaa niille jotka eivät nyt voi käydä täysipäiväisesti koulua sisäilman aiheuttaman terveyshaitan vuoksi. Aloitteen vastauksen mukaan vain 3 opplasta tarvitsisivat puhtaampia tiloja, joten tiloille ei ole tarvetta.
Pelkästään Kartanonkoskella on toistasataa oppilaista, jotka ovat teheneet ilmoituksen sisäilman aiheuttamasta terveyshaitasta. Samaa luokkaa on Mikkolassa ja Kannistossa. Esimerkiksi Mikkolan opettajista on lähtenyt vuosittain kolmasosa. Nyt olen kuullut että Kannistossa oireilmoituksia ei uskalleta tehdä koska niistä saa takkiinsa.
Nykyiset prosessit eivät tuo esiin sitä kuinka paljon on lapsia, jotka tarvitsisivat terveemmät tilat voidakseen käydä täysipainoisesti ja ilman terveyshaittaa koulua. Vastaus on annettu ilman kovaa dataa ja kunnon kartoitusta. Tässä eiole mukana edes oireilmoitusten määrää per vuosi per koulu, vaikka kertookin enemmän siitä mistä kouluista on ylipätään kysytty Wilma-viestillä oireilmoituksia.
Tällaisen tilan puhtaan kanssa pitänee odottaa neuvottelukunnan päätöksiä ja priorisointia. Esimerkiksi Klaukkalassa on altistuneille soveltuva parakki. Siellä on entisiä vantaalaisia koululaisia tälläkin hetkellä. Ja näiden vanhemamt ovat entisiä vantaalaisia veronmaksajia. Espooseen ja Helsinkini on samoin kadonnut useita perheitä, joiden lasten terveyden on Vantaan tilojen kunto pilannut eikä kunanlla ole ollut tarjota tiloja, joissa lapsi voi käydä koulua.
Mielestäni sekin tyypillinen tilanne, jossa lapsi ei voi käydä kuin alkuviikon koulua ja on aina loppuviikon liian sairas, vaatisi pikaisesti koulunkäynnin siirtämisen tilaan missä se onnistuu.
Kirjoita uusi kommentti