Varhaiskasvatusoikeus ja kaupunkipyörät valtuustossa
Budjetti työllistää jo virkamiehet ja valtuutetut, mutta varsinaisessa kokouksessa on mm. selvitys varhaiskasvatusoikeuden rajauksen vaikutuksista, kaupunkipyörät, päiväkotien terveellisyys sekä Kuusijärven metsien suojelu. Osavuosikatsauksen mukaan Vantaalla menee suorastaan hyvin.
Seuraava kirjoitus julkaistiin Vantaan Sanomissa:
Kokoaikaisen päivähoito-oikeuden siirtymäaikaa tulee loiventaa
SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat ilmoittaneet palauttavansa Vantaalle kokoaikaisen päivähoito-oikeuden. Päätös nuijitaan budjetin yhteydessä marraskuussa. Virkamiehet ovat toivoneet, että oikeus kokoaikaiseen paikkaan palautettaisiin vasta elokuussa 2018.
Lastentarhanopettajat kertovat, että osa-aikaisten (20h/vko) lasten ryhmissä ei voida läheskään aina toteuttaa laadukasta varhaiskasvatusta. Ryhmissä voi olla 21-22 iältään 2-5-vuotiasta lasta ja 2 aikuista, kun kokoaikaisten, yli 3-vuotiaiden lasten vastaavan kokoisessa ryhmässä aikuisia on 3. Monien vanhempien työmarkkinatilanne voi vaihtua useamman kerran vuodessa. Tällöin lapsi joutuu raastavan, ryhmästä toiseen, tai pahimmillaan jopa päiväkodista toiseen, siirtelyn kohteeksi. On tiedossa myös lapsia, jotka ovat saman päivän aikana kolmessa eri ryhmässä siirryttyään osa-aikaisista kokoaikaisiksi. Aikuisille on haastavaa vaihtaa uuteen työpaikkaan, mutta lapselle siirtyminen uuteen ryhmään tai päiväkotiin on asia, jota hän ei tällaisessa tilanteessa pysty käsittämään. Tuttujen hoitajien, lastentarhanopettajien ja kavereiden menettäminen on lapselle hylkäämiskokemus.
Siirtymäaikaa voisi helpottaa niin, että tammikuusta 2018 alkaen esimerkiksi vanhemman uupumuksen, lapsen yksinäisyyden tai suomen kielen oppimisen vuoksi olisi mahdollista saada kokoaikaista varhaiskasvatusta ilman suurempaa byrokratiaa. Kotipalvelun resurssit ovat tällä hetkellä hyvin rajalliset, eivätkä uupuneet jaksa sitä tapella itselleen. Vieraskielisen lapsen suomen kielen oppiminen tapahtuu sitä nopeammin, mitä enemmän hän pääsee leikkimään ja toimimaan uuden kielen parissa. Päivähoidon säästötavoitteet aiotaan toteuttaa täysimääräisenä, vaikka se lisää samaan aikaan kaupungin muiden toimialojen kustannuksia.
Siirtymäaikaa on syytä loiventaa ainakin silloin, kun kokoaikainen paikka on järjestettävissä. Säästöjen tavoittelu käy pitkällä aikavälillä kalliimmaksi ja tuottaa epäinhimillisiä tilanteita perheille. Yksi tehokkaimpia keinoja ehkäistä syrjäytymistä on laadukas varhaiskasvatus, jota on tarjolla myös syrjäytymisvaarassa oleville lapsille. Aikana, jolloin tuloerot ovat kasvaneet sekä työttömyys ja huono-osaisuus periytyvät yhä vahvemmin, laadukkaan varhaiskasvatuksen merkitys on valtava. Pidetään huolta lapsista ja samalla tulevaisuudesta.
Kirjoittjat: Sirpa Siru Kauppinen (vihr), kaupunginvaltuuston II varapuheenjohtaja, ympäristötekniikan M.Sc.ja Minna Atiye (vihr), kaupunginvaltuutettu, psykologi, opettaja
Selvitys oli tilattu konsultilta, jolla on ollut aiemmin voimakas polliittinen agenda varhaiskasvatusoikeuden rajaamiseksi. Tämä kieltämättä söi vähän uskottavuutta selvitykseltä.
Vihreät, SDP ja Vasemmistoliitto nuijivat lasten subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden marraskuun valtuustossa. Virkamiesten mukaan se vaatii järjestelyaikaa seuraavaan syksyyn. Pelkään että tänäkin aikana tiristetään kaikki saatavilla olevat säästöt lasten kustannuksella. Nyassina kerrottakoon että virkamiehet eivät ole suostuneet antamaan tietoa siitä miten selvityksen haastateltavat ovat valittu. Joka tapauksessa lastentarhanopettajat ovat ottaneet kantaa subjektiivisen varhaiskasvatusken puoluesta, sillä rajauksesta seuraa paljon haasteita.
Tässä koko lista:
Vantaan päiväkodeissa on tehty vain Kartanonkoskella oireikysely. Oirekyselyn tulokset osoittivat terveyshaitan olevan selvä, ja viittavan osassa tiloja muovimaton alapuoliseen kosteuteen. Suurin osa päiväkodin laittioista vaihdettiin.
Muiden päiväkotien terveellisyyttä ei ole varmistettu vaikka moni aiheuttaa sisäilmaoireita.
Kirjoita uusi kommentti