10.6.2017

Homekoulut vai velan lyhentäminen - Talouskehys maanantain valtuustossa

Maanantain valtuustossa on mm. talouskehys jonne pitäisi mahtua väistötilat terveydelle haitallisille kouluille sekä nopeutettu koulu- ja päiväkotirakentamisen ohjelma puhumattakaan koulukorjauksista. Myös lastensuojelu, varhaiskasvatus ja erityisopetus ovat pitkään yskineet liian niukoilla resursseilla, eikä riittävää tukea ole ollut antaa kaikille lapsille.

Viime vuoden tulos oli 55 miljoonaan euroa odotettua suurempi. Valtuuston on esimerkiksi valittava, kuinka paljon maksetaan velkaa pois ja kuinka paljon pienennetään tulevia kustannuksia ja syrjäytymisriskiä tai investoidaan terveeseen sisäilmaan.

Virkamiehet kuuntelevat varmasti herkällä korvalla uuden valtuuston linjoja. On kuitenkin myös mahdollista, että varat rahastoidaan ja ne lopulta päätyvät johonkin aivan muuhun.

Tulos yllätti

Kaupungin viimevuoden tiliauden tulos on 55 miljoonaa euroa positiivisempi kuin budjetoitu. Silti budjetissa viivästytetään 7,7 miljoonalla rakennusprojekteja.

Talouskehys

Maanantainnen talouskehyksen tiedoksi merkitseminen on ensimmäinen keskustelu, jossa uusi valtuusto pääsee sanomaan budjetin painotuksia. Virkamiehet kuuntelevat varmasti herkällä korvalla mistä uudessa valtuustossa tuulee.

Tässä muutamia pointteja: 

Koulurakentaminen alibudjetoitua

12 000 - 15 000 uutta asuntoa on odotettavissa 4 vuodessa, mutta Sivi arvioi vain 1250 oppilaan lisäystä samassa ajassa. Sivin ennuste ei tule pitämään. Samaan aikaan useampi koulu on osoittautunut terveydelle vaaralliseksi.

Koulu- ja päväkotirakentamiseen tulee osoittaa suunniteltua enemmän varoja, ja uudet koulut tulee rakentaa etupainotteisesti. Mikään kosmeettinen parin koulun aikaistaminen muutamalla vuodella ei ratkaise ongelmaa.

Korjataan koulut ja hommataan väistötilat

Harva investointi on taloudellisesti yhtä kannattava kuin sisäilma-ongelman korjaaminen kunnolla. (Ei niin kuin Hämeenkylän koulua, jossa sitä korjattiin uuden koulun summalla ja silti ei tullut kuntoon).

Vantaa tuhoaa kiinteistötomaisuutensa pitkittämällä korjauksia ja pihistelemällä ilmastoinnissa, sekä kasvattaa terveysbudjettia hoitamattomilla sisäilmaongelmilla.

Ei riitä että perustetaan sisäilmaneuvottelukunta, ja että rakentamisbudjetti on niin suuri kuin on viime vuonna kulutettu (120me). Siuntio sulkee kaikki koulunsa, koska ne ovat terveyriskejä. Meilläkin on noin 10 todella voimakkaasti terveyshaittaa aiheuttavaa koulua aina kuten Vantaankoski Korso, Peltola, Mikkola jne.

Erityisopetuksen ongelmat

Tuki- ja erityisopetuksesta on pihistelty niin että kaikki eivät saa lähimainkaan riittävää tukea. Panostus opetukseen on yksi kannattavimista sijoituksista mitä voi tehdä. Se on myös äärimmäisen tehokas panostus syrjäytymisen ehkäisemiseen.

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuksesta on säästetty liikaa, vaikka sen vaikutus kaikkeen myöhempään kehitykseen on kiistaton. Sijaisten palkkaaminen on erittäin tärkeää.

Lastensuojelin kriisi jatkuu

Lastensuojelun tila on vakava. "Vantaan lastensuojelu on niin pahasti ruuhkautunut, että arviolta 200 lasta ei ole kenenkään työntekijän vastuuulla. Lastensuojelun työntekijät ovat niin huolissaan tilanteesta, että he tekivät kantelun työpaikastaan, "kertoo Helsingin Sanomat. 

Yle uutisoi, että "saman verran lapsia on vailla lain vaatimaa asiakassuunnitelmaa tai suunnitelma on vanhentunut. Sadalla lapsella on oma työntekijä, mutta työntekijät eivät ole ehtineet tavata heitä kasvokkain vuoteen".

Henkilöstöstä vaihtui 2014 lähes puolet, eikä vaihtuvuutta ole vieläkään saatu suitsuttua. Työntekijät ovat liian kuormittuneita jaksaakseen. Seuraavaan budjettiin tarvitaan pari kättä lisää. Ennaltaehkäisyyn panostaminen ei ole ollut riittävää, eikä ole pelastanut tilannetta.

Luonnos puheeseeni talouskehyksen käsittelyyn: 

Vantaalle on valmistuu 12 000 - 15 000 uutta asuntoa 4 vuodessa, mutta sivistystoimi arvioi vain 1250 oppilaan lisäystä samassa ajassa. Sivin ennustetta tulee tarkistaa.

Samaan aikaan oletettua useampi koulu on osoittautunut terveydelle vaaralliseksi.

Koulu- ja päväkotirakentamiseen tulee osoittaa suunniteltua enemmän varoja, ja uudet koulut tulee rakentaa etupainotteisesti.

Korjataan koulut ja hommataan väistötilat. Harva investointi on taloudellisesti yhtä kannattava kuin sisäilma-ongelman korjaaminen kunnolla. (Ei niin kuin Hämeenkylän koulua, jossa sitä korjattiin uuden koulun summalla ja silti ei tullut kuntoon).

Vantaa tuhoaa kiinteistötomaisuutensa pitkittämällä korjauksia ja pihistelemällä ilmastoinnissa, sekä kasvattaa terveysbudjettia hoitamattomilla sisäilmaongelmilla.

Ei riitä että perustetaan sisäilmaneuvottelukunta, ja että rakentamisbudjetti on niin suuri kuin se oli viime vuonna kulutettu (120me). Esimerkiksi Siuntio sulkee kaikki koulunsa, koska ne ovat terveyriskejä. Meilläkin on noin kymmenisen todella vakavaa terveyshaittaa aiheuttavaa koulua vielä käytössä aina Vantaankoskesta Korsoon.

Kun koulurakentamiseen käyttävää rahaa lisätään, samalla kananttaa tuplata myös määrä tekemällä puukouluja, jouden hinta on vain puolet nykyisten koulujen rakennuskustannuksista. Myös Leasing- ja muita malleja on syytä kokeila.

Kaupunki menettää monta miljoonaa joka vuosi koska ei hoida sisäilmaongelmia. Tämän lisäksi joka vuosi opettajia menettää terveytensä ja työtykykynsä. Jokainen lapsen päivä sisäilmaongelmaisessa päiävkodissa tai koulussa aikaistaa sitä hetkeä jolloin puhkeaa jokin vakavampi sisäilmasairaus.

Onko Vantaalla varaa tähän? Jo peläkstään yhden lapsen astman hoito maksaa 60 000e per vuosi.

Sisäiset vuokrat

Vantaan kaupungin toimitilojen sisäisten vuokrien laskentamalli nostaa sisäisiä vuokria. Ne ovat teoriassa huomioitu budjetissa. Olen yhä kriittisempi sisäisille vuokrille. Ne eivät siaisi ohjata liikaa palveluiden sisältöä. Voi käydä jop aniin, että tiloja tyhjennetään ja ovat sitten tyhjinä samaan aikaan kuin lapset ovat sullottua tosi tiukasti huonokuntoisiin kouluihin. 

Sisäiset vuokrat ovat hyvä tapa saada läpinäkyväksi toimialojen käyttämien resursseja, mutta nyt ne ovat saaneet liian suuren roolin.

Toinen hyvä kysymys miksi tilasta, joka on läpihomeessa ja pitäisi purkaa, yhä pyydetään vuokrahintaa. Kannustaisiko Tilakeskusta koraamaan tilat kunnolla, jos kelvottomat olisivat arvottomia myös Tilakeskukselle?

Perusopetuksen tuntikatto

Ulla Sajaniemen ja 17 muun valtuutetun aloitteeseen perusopetuksen tuntikaton poistamiseksi virkamiesten - vastaus oli nihkeä.

Koulukiusaaminen Tuomelan alueella

Vastaus Sirpa Kauppisen ja 34 muun valtuutetun aloitteeseen pienten lasten koulumatkojen lyhentämiseksi. Vastaus on ympäripyöreä, eikä auta paikallisia asukkaita. Samasta talosta menee useampaan kouluun lapsia, ja kaveruussuhteet rikotaan. Tämä on äärimmäisen tärkeä asia lapsille ja tätä kautta myös perheille.

Turvallisten ystävyyssuhteiden hajoittaminen altistaa lapsia koulukiusaamiselle ja yksinäisyydelle. Se on aivan turhaa, koska sillä että kaikki lapset pääsisivät lähimpään koulurakennukseensa, ei ole yhtään enempää kustannuksia.

Laitosasemisen autuutta

Vastaus Sirpa Kauppisen ja 14 muun valtuutetun aloitteeseen ikäihmisten laitosasumisen laadun parantamisesta. Ympäripyöreä. Olen hämmästynyt että eikö mitään opittavaa ole edelläkävijältä. 

Haminalaisessa Muuraskodissa asukkaiden kanssa käydään teatterissa, elokuvissa, tansseissa ja markkinoilla. Asukkaat ovat ilmojen salliessa päässeet ulos päivittäin. Myös vuodepotilaita viedään pihalle sängyissään. 

Työvuorot suunniteltiin uusiksi niin, että työ jakautui tasaisesti aamu- ja iltavuoroon. Vuoronvaihtoon liittyi aiemmin paljon odottelua. Suihkutuksia siirrettiin aamupäivästä iltapäivään ja iltaan, jolloin pesun jälkeen voi olla yöpaidassa tai aamutakissa. Ruuan toimittajalle kerrottiin mikä maistuu ja mikä ei.

Resursseja laitoksessa ei ole sen enempää kuin muissakaan. Hoitajat järjestivät itse rutiinit sujuviksi ja työajat järkeviksi, jolloin jää aikaa elämyksiin. Sekä vanhusten ja että työntekijöiden viihtyvyys on parantunut huimasti.

Metsäaloite

Vastaus Tarja Eklundin ja 16 muun valtuutetun aloitteeseen Rukinpyörän metsän säilyttämisestä lähimetsänä ja rakennustarpeen uudelleenarvioimisesta käyttäjien ja asukkaiden näkökulmasta. 

Pyörien kuljetus junissa

Vastaus Anssi Auran ja 45 muun valtuutetun aloitteeseen suosituksen antamisesta HSL:lle polkupyörien kuljettamisesta junassa. Tästä oli jo virkamiespäätös pyörien kuljettamisesta junissajo ennen aloitteen laittamista. Aloitteen tekijä ei kysynyt virkamiehiltä valmistelutilannetta.

HSL: https://www.hsl.fi/uutiset/2017/hsl-kannustaa-kulkutapojen-sekakayttoon-pyoraa-saa-kuljettaa-lahijunassa-myos-ruuhka-aikaan

HSL laajenee Siuntioon ja Tuusulaan

Siuntio ja Tuusula liittyvyvät Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän jäseniksi. Näin Siuntio säilyttää junaliikenteensä. Täytyy toivoa että metrorakentaminen nosta liikaa joukkoliikenteen kustannuksia.

Tässä YLE:n uutinen aiheesta, jossa kerrotaan että Liikenne- ja viestintäministeriö lakkautti Helsingin ja Karjaan väliä kulkeneen Y-junavuoron viime keväänä. Siuntio ostaa korvaavan junaliikenteen tällä hetkellä suoraan HSL:ltä. 

Kokouksen muut pienet kaavat

- Asemakaava ja asemakaavan muutos 340700 sekä maanalainen asemakaava 340800ma sekä tonttijako ja tonttijaon muutos, 34 Kiila ja 41 Viinikkala / Lavanko 1

- Asemakaava 232200 ja tonttijako / 23 Kivistö / Linnan kartanon alue.

Koko valtuuston esityslista lista löytyy kaupungin sivuilta. Kokous on nähtävissä Vantaa-kanavalla.

Kuva: Nyt valtuustossa on paljon uusia valtuutettuja, ja pääosa on vastannut vaalikoneissa haluavansa korjata homekoulut ja panostaa varhaiskasvatukseen. Nähtäväksi jää ottavatko uudet valtuutetut valtansa, vai jatkuuko nykyinen meno jossa korjauksissa pihistellään, väistötiloja ei hankita ja lapsista säästetään. Uusien valtutettujen esittelyvideo Vantaa-kanavalta. Toivotan koko sydämestäni rohkeutta kaikille uusille ajaa heille tärkeäksi pitämiään asioita aktiivisesti. Asioita muutetaan muuttamalla niitä.

* * *

Avainsanat: kaupunginvaltuusto, lastensuojelu, varjaiskasvatus, sisäilmaongelmat, homekoulut, talouskehys, budjetti, talousarvio, tulos, kokonaistaloudellisuus, vanhustenhuolto.

Kirjoita uusi kommentti

CAPTCHA
Tällä kysymyksellä vähennän roskapostia.
Tue vaalikampanjaani
-Pekka Haavisto
"Olen tutustunut Siruun mm. Vihreiden elinkeinopoliittisesa työryhmässä. Siru on vihreän talouden asiantuntija, jolla on näkemystä niin pk-yritysten toimintaedellytysten parantamisesta kuin yhteiskuntamme isoista tulevaisuuden haasteistakin. Hänellä on myös kykyä etsiä toimiva ratkaisuja. Tällaisia päättäjiä Suomi tarvitsee."
-Ville Niinistö
"Tunnen Sirun pitkältä ajalta ja voin suositella häntä lämpimästi mitä vaativimpiin valtiollisiin tehtäviin."
-Heidi Hautala
"Tunnen Sirun hyvin vihreiden puoluehallituksen työstä. Siru olisi erinomainen kansanedustaja, hän toisi eduskuntaan uutta virtaa. Hän on aktiivinen, suorapuheinen ja luova ja hänellä on todella hyvä asiantuntemus ympäristöpolitiikassa."
-Anni Sinnemäki
"Siru on tarmonpesä, jolla on laaja asiantuntemus ja kyky keksiä luovia ratkaisuja."
-Satu Hassi
10.6.2017

Homekoulut vai velan lyhentäminen - Talouskehys maanantain valtuustossa

Maanantain valtuustossa on mm. talouskehys jonne pitäisi mahtua väistötilat terveydelle haitallisille kouluille sekä nopeutettu koulu- ja päiväkotirakentamisen ohjelma puhumattakaan koulukorjauksista. Myös lastensuojelu, varhaiskasvatus ja erityisopetus ovat pitkään yskineet liian niukoilla resursseilla, eikä riittävää tukea ole ollut antaa kaikille lapsille.

Viime vuoden tulos oli 55 miljoonaan euroa odotettua suurempi. Valtuuston on esimerkiksi valittava, kuinka paljon maksetaan velkaa pois ja kuinka paljon pienennetään tulevia kustannuksia ja syrjäytymisriskiä tai investoidaan terveeseen sisäilmaan.

Virkamiehet kuuntelevat varmasti herkällä korvalla uuden valtuuston linjoja. On kuitenkin myös mahdollista, että varat rahastoidaan ja ne lopulta päätyvät johonkin aivan muuhun.

Tulos yllätti

Kaupungin viimevuoden tiliauden tulos on 55 miljoonaa euroa positiivisempi kuin budjetoitu. Silti budjetissa viivästytetään 7,7 miljoonalla rakennusprojekteja.

Talouskehys

Maanantainnen talouskehyksen tiedoksi merkitseminen on ensimmäinen keskustelu, jossa uusi valtuusto pääsee sanomaan budjetin painotuksia. Virkamiehet kuuntelevat varmasti herkällä korvalla mistä uudessa valtuustossa tuulee.

Tässä muutamia pointteja: 

Koulurakentaminen alibudjetoitua

12 000 - 15 000 uutta asuntoa on odotettavissa 4 vuodessa, mutta Sivi arvioi vain 1250 oppilaan lisäystä samassa ajassa. Sivin ennuste ei tule pitämään. Samaan aikaan useampi koulu on osoittautunut terveydelle vaaralliseksi.

Koulu- ja päväkotirakentamiseen tulee osoittaa suunniteltua enemmän varoja, ja uudet koulut tulee rakentaa etupainotteisesti. Mikään kosmeettinen parin koulun aikaistaminen muutamalla vuodella ei ratkaise ongelmaa.

Korjataan koulut ja hommataan väistötilat

Harva investointi on taloudellisesti yhtä kannattava kuin sisäilma-ongelman korjaaminen kunnolla. (Ei niin kuin Hämeenkylän koulua, jossa sitä korjattiin uuden koulun summalla ja silti ei tullut kuntoon).

Vantaa tuhoaa kiinteistötomaisuutensa pitkittämällä korjauksia ja pihistelemällä ilmastoinnissa, sekä kasvattaa terveysbudjettia hoitamattomilla sisäilmaongelmilla.

Ei riitä että perustetaan sisäilmaneuvottelukunta, ja että rakentamisbudjetti on niin suuri kuin on viime vuonna kulutettu (120me). Siuntio sulkee kaikki koulunsa, koska ne ovat terveyriskejä. Meilläkin on noin 10 todella voimakkaasti terveyshaittaa aiheuttavaa koulua aina kuten Vantaankoski Korso, Peltola, Mikkola jne.

Erityisopetuksen ongelmat

Tuki- ja erityisopetuksesta on pihistelty niin että kaikki eivät saa lähimainkaan riittävää tukea. Panostus opetukseen on yksi kannattavimista sijoituksista mitä voi tehdä. Se on myös äärimmäisen tehokas panostus syrjäytymisen ehkäisemiseen.

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuksesta on säästetty liikaa, vaikka sen vaikutus kaikkeen myöhempään kehitykseen on kiistaton. Sijaisten palkkaaminen on erittäin tärkeää.

Lastensuojelin kriisi jatkuu

Lastensuojelun tila on vakava. "Vantaan lastensuojelu on niin pahasti ruuhkautunut, että arviolta 200 lasta ei ole kenenkään työntekijän vastuuulla. Lastensuojelun työntekijät ovat niin huolissaan tilanteesta, että he tekivät kantelun työpaikastaan, "kertoo Helsingin Sanomat. 

Yle uutisoi, että "saman verran lapsia on vailla lain vaatimaa asiakassuunnitelmaa tai suunnitelma on vanhentunut. Sadalla lapsella on oma työntekijä, mutta työntekijät eivät ole ehtineet tavata heitä kasvokkain vuoteen".

Henkilöstöstä vaihtui 2014 lähes puolet, eikä vaihtuvuutta ole vieläkään saatu suitsuttua. Työntekijät ovat liian kuormittuneita jaksaakseen. Seuraavaan budjettiin tarvitaan pari kättä lisää. Ennaltaehkäisyyn panostaminen ei ole ollut riittävää, eikä ole pelastanut tilannetta.

Luonnos puheeseeni talouskehyksen käsittelyyn: 

Vantaalle on valmistuu 12 000 - 15 000 uutta asuntoa 4 vuodessa, mutta sivistystoimi arvioi vain 1250 oppilaan lisäystä samassa ajassa. Sivin ennustetta tulee tarkistaa.

Samaan aikaan oletettua useampi koulu on osoittautunut terveydelle vaaralliseksi.

Koulu- ja päväkotirakentamiseen tulee osoittaa suunniteltua enemmän varoja, ja uudet koulut tulee rakentaa etupainotteisesti.

Korjataan koulut ja hommataan väistötilat. Harva investointi on taloudellisesti yhtä kannattava kuin sisäilma-ongelman korjaaminen kunnolla. (Ei niin kuin Hämeenkylän koulua, jossa sitä korjattiin uuden koulun summalla ja silti ei tullut kuntoon).

Vantaa tuhoaa kiinteistötomaisuutensa pitkittämällä korjauksia ja pihistelemällä ilmastoinnissa, sekä kasvattaa terveysbudjettia hoitamattomilla sisäilmaongelmilla.

Ei riitä että perustetaan sisäilmaneuvottelukunta, ja että rakentamisbudjetti on niin suuri kuin se oli viime vuonna kulutettu (120me). Esimerkiksi Siuntio sulkee kaikki koulunsa, koska ne ovat terveyriskejä. Meilläkin on noin kymmenisen todella vakavaa terveyshaittaa aiheuttavaa koulua vielä käytössä aina Vantaankoskesta Korsoon.

Kun koulurakentamiseen käyttävää rahaa lisätään, samalla kananttaa tuplata myös määrä tekemällä puukouluja, jouden hinta on vain puolet nykyisten koulujen rakennuskustannuksista. Myös Leasing- ja muita malleja on syytä kokeila.

Kaupunki menettää monta miljoonaa joka vuosi koska ei hoida sisäilmaongelmia. Tämän lisäksi joka vuosi opettajia menettää terveytensä ja työtykykynsä. Jokainen lapsen päivä sisäilmaongelmaisessa päiävkodissa tai koulussa aikaistaa sitä hetkeä jolloin puhkeaa jokin vakavampi sisäilmasairaus.

Onko Vantaalla varaa tähän? Jo peläkstään yhden lapsen astman hoito maksaa 60 000e per vuosi.

Sisäiset vuokrat

Vantaan kaupungin toimitilojen sisäisten vuokrien laskentamalli nostaa sisäisiä vuokria. Ne ovat teoriassa huomioitu budjetissa. Olen yhä kriittisempi sisäisille vuokrille. Ne eivät siaisi ohjata liikaa palveluiden sisältöä. Voi käydä jop aniin, että tiloja tyhjennetään ja ovat sitten tyhjinä samaan aikaan kuin lapset ovat sullottua tosi tiukasti huonokuntoisiin kouluihin. 

Sisäiset vuokrat ovat hyvä tapa saada läpinäkyväksi toimialojen käyttämien resursseja, mutta nyt ne ovat saaneet liian suuren roolin.

Toinen hyvä kysymys miksi tilasta, joka on läpihomeessa ja pitäisi purkaa, yhä pyydetään vuokrahintaa. Kannustaisiko Tilakeskusta koraamaan tilat kunnolla, jos kelvottomat olisivat arvottomia myös Tilakeskukselle?

Perusopetuksen tuntikatto

Ulla Sajaniemen ja 17 muun valtuutetun aloitteeseen perusopetuksen tuntikaton poistamiseksi virkamiesten - vastaus oli nihkeä.

Koulukiusaaminen Tuomelan alueella

Vastaus Sirpa Kauppisen ja 34 muun valtuutetun aloitteeseen pienten lasten koulumatkojen lyhentämiseksi. Vastaus on ympäripyöreä, eikä auta paikallisia asukkaita. Samasta talosta menee useampaan kouluun lapsia, ja kaveruussuhteet rikotaan. Tämä on äärimmäisen tärkeä asia lapsille ja tätä kautta myös perheille.

Turvallisten ystävyyssuhteiden hajoittaminen altistaa lapsia koulukiusaamiselle ja yksinäisyydelle. Se on aivan turhaa, koska sillä että kaikki lapset pääsisivät lähimpään koulurakennukseensa, ei ole yhtään enempää kustannuksia.

Laitosasemisen autuutta

Vastaus Sirpa Kauppisen ja 14 muun valtuutetun aloitteeseen ikäihmisten laitosasumisen laadun parantamisesta. Ympäripyöreä. Olen hämmästynyt että eikö mitään opittavaa ole edelläkävijältä. 

Haminalaisessa Muuraskodissa asukkaiden kanssa käydään teatterissa, elokuvissa, tansseissa ja markkinoilla. Asukkaat ovat ilmojen salliessa päässeet ulos päivittäin. Myös vuodepotilaita viedään pihalle sängyissään. 

Työvuorot suunniteltiin uusiksi niin, että työ jakautui tasaisesti aamu- ja iltavuoroon. Vuoronvaihtoon liittyi aiemmin paljon odottelua. Suihkutuksia siirrettiin aamupäivästä iltapäivään ja iltaan, jolloin pesun jälkeen voi olla yöpaidassa tai aamutakissa. Ruuan toimittajalle kerrottiin mikä maistuu ja mikä ei.

Resursseja laitoksessa ei ole sen enempää kuin muissakaan. Hoitajat järjestivät itse rutiinit sujuviksi ja työajat järkeviksi, jolloin jää aikaa elämyksiin. Sekä vanhusten ja että työntekijöiden viihtyvyys on parantunut huimasti.

Metsäaloite

Vastaus Tarja Eklundin ja 16 muun valtuutetun aloitteeseen Rukinpyörän metsän säilyttämisestä lähimetsänä ja rakennustarpeen uudelleenarvioimisesta käyttäjien ja asukkaiden näkökulmasta. 

Pyörien kuljetus junissa

Vastaus Anssi Auran ja 45 muun valtuutetun aloitteeseen suosituksen antamisesta HSL:lle polkupyörien kuljettamisesta junassa. Tästä oli jo virkamiespäätös pyörien kuljettamisesta junissajo ennen aloitteen laittamista. Aloitteen tekijä ei kysynyt virkamiehiltä valmistelutilannetta.

HSL: https://www.hsl.fi/uutiset/2017/hsl-kannustaa-kulkutapojen-sekakayttoon-pyoraa-saa-kuljettaa-lahijunassa-myos-ruuhka-aikaan

HSL laajenee Siuntioon ja Tuusulaan

Siuntio ja Tuusula liittyvyvät Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän jäseniksi. Näin Siuntio säilyttää junaliikenteensä. Täytyy toivoa että metrorakentaminen nosta liikaa joukkoliikenteen kustannuksia.

Tässä YLE:n uutinen aiheesta, jossa kerrotaan että Liikenne- ja viestintäministeriö lakkautti Helsingin ja Karjaan väliä kulkeneen Y-junavuoron viime keväänä. Siuntio ostaa korvaavan junaliikenteen tällä hetkellä suoraan HSL:ltä. 

Kokouksen muut pienet kaavat

- Asemakaava ja asemakaavan muutos 340700 sekä maanalainen asemakaava 340800ma sekä tonttijako ja tonttijaon muutos, 34 Kiila ja 41 Viinikkala / Lavanko 1

- Asemakaava 232200 ja tonttijako / 23 Kivistö / Linnan kartanon alue.

Koko valtuuston esityslista lista löytyy kaupungin sivuilta. Kokous on nähtävissä Vantaa-kanavalla.

Kuva: Nyt valtuustossa on paljon uusia valtuutettuja, ja pääosa on vastannut vaalikoneissa haluavansa korjata homekoulut ja panostaa varhaiskasvatukseen. Nähtäväksi jää ottavatko uudet valtuutetut valtansa, vai jatkuuko nykyinen meno jossa korjauksissa pihistellään, väistötiloja ei hankita ja lapsista säästetään. Uusien valtutettujen esittelyvideo Vantaa-kanavalta. Toivotan koko sydämestäni rohkeutta kaikille uusille ajaa heille tärkeäksi pitämiään asioita aktiivisesti. Asioita muutetaan muuttamalla niitä.

* * *

Avainsanat: kaupunginvaltuusto, lastensuojelu, varjaiskasvatus, sisäilmaongelmat, homekoulut, talouskehys, budjetti, talousarvio, tulos, kokonaistaloudellisuus, vanhustenhuolto.

Kirjoita uusi kommentti

CAPTCHA
Tällä kysymyksellä vähennän roskapostia.